BOON Sziréna

2018.02.01. 13:39

Akár nyolc évet is kaphat a zárkatársát Szirmabesenyőben halálra verő fiatal

Miskolc, Szirmabesenyő - Halált okozó testi sértés miatt vonnák felelősségre azt a fiatalt, aki tavaly februárban olyan súlyosan bántalmazta zárkatársát, hogy a fiú kómába esett és két hónap múlva meghalt, közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

Miskolc, Szirmabesenyő - Halált okozó testi sértés miatt vonnák felelősségre azt a fiatalt, aki tavaly februárban olyan súlyosan bántalmazta zárkatársát, hogy a fiú kómába esett és két hónap múlva meghalt, közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

Dr. Martossy György szóvivő felidézte, a 17 éves vádlott előzetes letartóztatásban volt a szirmabesenyői büntetés-végrehajtási intézetben. Vele egy zárkában helyezték el a szintén letartóztatott, 17 éves sértett fiút. A vádlott azonnal rászállt a nála gyengébb testalkatú sértettre és az esti órákban verekedést kezdeményezett vele.

A sértett ebbe nem akart belemenni, de a körülmények belekényszerítették, s végül kiállt a vádlott ellen, nem is verekedésről, hanem verésről lehet beszélni. Két zárkaellenőrzés közti időben a vádlott ennek során több alkalommal ököllel fejen ütötte a sértettet, majd a földre kerülő fiú fejébe többször belerúgott. A bántalmazás során a sértett többször elvesztette eszméletét, de a vádlott mindig fellocsolta vízzel, majd folytatta a verést.

Kómába esett

A cselekmény után a sértett felmászott az ágyára aludni. Reggelre kómába esett. Kórházba szállították, de a bántalmazás következtében kialakult koponya és agysérülés következtében, anélkül hogy eszméletét visszanyerte volna, két hónap múlva meghalt. Halálát a vádlotti ütések és rúgások okozták.

A vádlottat időközben rablások miatt jogerősen hét év börtönre ítélték, így a tököli Fiatalkorúak Börtönében tölti büntetését. A B.A.Z. Megyei Főügyészség fiatalkorúak börtönbüntetését és közügyektől eltiltást indítványozott vele szemben, tettéért 2-8 évet is kaphat.

Dr. Martossy György kifejtette, a zárkában három fiatal volt, egyikük hívta ki a bekerülő fiút, hogy a hierarchiát biztosítsa. A tapasztalatok szerint ez gyakran előfordul, általában egyoldalú a küzdelem, s általában nem vezetnek ilyen súlyos sérülésekhez. Ha erősebb is az új társ, akkor sem lesz „zárkafőnök”. A verés célja, hogy az új fiút irányíthassák. Felidézte, volt egy bizonyítási kísérlet arra vonatkozóan, hogy a folyosón hallani lehetett-e a cselekményt, de azzal zárult, hogy nem járt akkora zajjal, amit ki lehetett volna hallani. A zárkában lévő másik két fiút tanúként hallgatják ki, nem tudni, velük korábban történt-e hasonló atrocitás.

A vád egyébként az eljárás során életveszélyt okozó testi sértésről módosult súlyosabb cselekményre, hiszen eleinte úgy tűnt, megmenthető a 17 éves fiú élete.

Videó: Tények

Egy olcsó albérlet segítség lenne

A megvert és elhunyt fiú édesanyja, Tóthné Sütő Csilla a TV2 híradójának elmondta, a múlt héten kapta meg a boncolás eredményét, nagyon nagy szívfájdalom volt ez számára. Senkinek nem kívánja, amit átélt, s abban bízik, hogy felelősségre vonják az elkövetőt. Van még két kisgyereke, ők adnak erőt neki, s nem szeretné őket elveszteni. Tisztességesen élnek, férje dolgozik, de sajnos most vészhelyzetben van a család, nincs lakcímkártyájuk, ezért nagyon örülnének neki, ha tudna valaki segíteni nekik egy kisebb, olcsó albérlettel.


[related-post post_id="3752275"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!