BOON Sziréna

2017.12.20. 09:50

Főszerepben a prevenció Ózdon

Ózd - Hetedik alkalommal szervezett diákoknak bűn- és baleset-megelőzési programot az Ózdi Rendőrkapitányság.

Ózd - Hetedik alkalommal szervezett diákoknak bűn- és baleset-megelőzési programot az Ózdi Rendőrkapitányság.

Baleset-megelőzési bizottsági üléssel kezdődtek a „Sziréna – avagy ismét szolgálatban az iskola rendőre” elnevezésű rendezvény programjai – adta hírül az ozd.hu. A Mizerák teremben az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai tájékoztatták a megjelenteket az idei év baleseti statisztikáiról. Az előadáson részt vett az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója, az Ózd és Térsége Polgárőr Szövetség elnöke, az Ózd Városi Rendészet vezetője, valamint az egyik autósiskola képviselője is.

Ezt követően a diákoknak is megkezdődött a program, ők az Olvasó színháztermében gyűltek össze, hogy bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal és tudnivalókkal gazdagodjanak. Az eseményt dr. Varga László kapitányságvezető nyitotta meg.

„Amikor mi ezt elkezdtük, akkor önmagában még csak az iskola rendőre program működött, és ez abból állt, hogy a körzeti megbízottak jártak az általános iskolákba, és megtartották az évi rendszeresített előadásaikat. Mi azt gondoltuk, hogy ezen tovább kell lépni és ezt meg kell színesíteni, hiszen az egyszerű tanítási órai keretek között nem biztos, hogy minden információ olyan módon átmegy, ahogy mi ezt, rendőrök szeretnénk. Ezért kitaláltuk, hogy egy teljesen más környezetben, egy teljesen más helyszínen, kicsit ünnepélyesebb körülmények között, színpadi látványelemekkel jobban átmegy az információ, amit szeretnénk eljuttatni.” – fogalmazott dr. Varga László.

A rendezvény első felében három ózdi és egy putnoki intézmény diákjai „Életképek” címmel szituációs gyakorlatokat mutattak be a közönségnek. Ezek mindegyikét kétféleképpen adták elő. Először a rossz megoldást jelenítették meg egy-egy eset kapcsán, például egy telefonlopásnál nem mondták meg a tulajdonosnak, hogy ki volt az elkövető, de a tettesnek sem szóltak, nehogy bajba keveredjenek. A szituáció újrajátszásánál viszont már kérték a tolvajt, hogy adja vissza azt, amit elvett. Egy másik szituációban egy iskolai verekedést szimuláltak, ami féltékenység miatt robbant ki. Másodjára itt is bemutatták, hogy mi a megfelelő megoldás egy ilyen helyzet kezelésére.

A diákok megfigyelőképességére is kíváncsiak voltak a szervezők, egy kisfilmet vetítettek le nekik. Vinczéné Kárpátfalvi Erika kérdéseket tett fel a fiataloknak a látottakkal kapcsolatban, amelyekre rengeteg helyes válasz érkezett. A program baleset-megelőzési és drogprevenciós előadásokkal zárult.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!