BOON Sziréna

2017.12.19. 13:17

Börtönre ítélték a lebukott embercsempészt

Tiszaújváros - Úgy bukott le, hogy elaludt vezetés közben és szalagkorlátnak ütközött az M3-ason.

Tiszaújváros - Úgy bukott le, hogy elaludt vezetés közben és szalagkorlátnak ütközött az M3-ason.

A Tiszaújvárosi Járásbíróság – első fokon – 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte azt a román állampolgárságú férfit, aki tavaly tavasszal társával együtt Magyarországon tartózkodó szír állampolgárokat akart illegálisan átjuttatni az országhatáron.

Fejenként 3-4 ezer euróért

A fővárosban éjszaka vette fel kisbuszába 13 külföldit, hogy őket Németországba szállítsa. A menekülők az embercsempészeknek fejenként 3-4 ezer eurót fizettek azért, hogy őket Németországba eljuttassák. Az M3-as autópályán haladva azonban hajnalban a kisbusz Tiszaújváros térségében a szalagkorlátnak ütközött – a vezető elaludt a volánnál –, így továbbhaladni nem tudott. Az embercsempész azt mondta az utasainak, hogy meneküljenek gyalog. Megmutatta merre induljanak, majd közölte velük, hogy két óra múlva elérik a német határt.

A baleset miatt a helyszínre érkező rendőrök az út mellett észrevették a friss „csapásnyomokat”, és így találták meg a rejtőzködő külföldieket. A menekültek a rendőri intézkedés során szembesültek azzal a ténnyel, hogy nem Németország, hanem a román határ felé tartottak.

Gyerekeket is csempészett

A bíróság ítéletében a vádlottat embercsempészés bűntette elkövetésében találta bűnösnek és ezért 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, míg súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a csempészett személyek között kiskorú gyermekek is voltak, illetve az embercsempészés szervezett keretek között valósult meg. A bíróság továbbá határozott az előzetes letartóztatás fenntartásáról.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett.

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!