BOON Sziréna

2017.11.15. 09:07

„Ide a pénzt, vagy megölünk” – Még nincs jogerős ítélet az ózdi rablógyilkosságban

Debrecen, Miskolc, Ózd - A szerdai határozathirdetés elmarad, a Debreceni Ítélőtábla szakértőket hallgat meg.

Debrecen, Miskolc, Ózd - A szerdai határozathirdetés elmarad, a Debreceni Ítélőtábla szakértőket hallgat meg.

Mint részletesen foglalkoztunk vele, még 2012. december végén egy ózdi banda elhatározta, hogy az idős emberektől fognak pénzt és másféle értékeket szerezni.

Egyik alkalommal, az éjszakai órákban valamennyien maszkot vettek fel, és egy kiszemelt idős ózdi ember lakásához mentek azzal, hogy „ha kell, agyon is verik”. Egyszerűen berúgták az ajtót és egyikük – V. Csaba – egy magával vitt 40 centis fémrúddal, másikuk – F. János – pedig ököllel ütötték a házigazdát, miközben ezt ordították: „Ide a pénzt, vagy megölünk!”. Az idős ember a földre esett és úgy menekült meg, hogy ájulást színlelt. Letépték a karóráját és elvették a telefonját. A banda átkutatta a lakást, majd pénzzel és különféle tárgyakkal távozott.

„Elintézem az öregeket...”

A banda története ezzel nem ért véget, hiszen a négyesből ketten – V. Csaba és F. János 2013. januárjában folytatták a „pénzszerzést”. Lerészegedtek és „nyugtató hatású szert” is fogyasztottak, majd egyikük maszkot, másikuk kapucnit húzott a fejére és egy két idős ember által lakott félreeső házhoz mentek. A vádirat szerint úgy beszélték meg, hogy amíg V. Csaba „elintézi az öregeket”, F. János összepakolja, amit talál. A módszer a korábbihoz hasonló volt. Berúgták az ajtót, kutatni kezdtek a házban. V. Csaba magához vett egy gumicsőbe húzott 60 centis kutyaláncot – amit önvédelmi céllal tartottak otthon az idős emberek – és halálra verte a fotelben ülő 69 éves embert, majd a másik szobába mentek, ahol a másik áldozat lakott. V. Csaba ütötte, míg társa értékek után kutatott. A 68 éves ember úgy tudott megmenekülni, hogy halottnak tettette magát. A rablópáros a lakásból 20 ezer forint értékben különböző tárgyakat vitt el.

Életfogytiglant kapott

A Miskolci Törvényszék idén márciusban – első fokon – „nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények” miatt a négytagú rablóbandából V. Csabát életfogytig tartó, társát, F. Jánost 15 év, míg a banda további két tagját – R. István Viktort és L. Róbertet – 5-5 év fegyházbüntetésre ítélte. Az első fokú döntés értelmében az életfogytiglanra ítélt V. Csaba legkorábban 35 év után szabadulhat.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így jutott a büntetőügy a Debreceni Ítélőtáblára, dr. Balla Lajos tanácsa elé.

Szakértőket hallgatnak meg

Eredetileg november 15-én 9 órára hirdette meg az ítélőtábla a – hivatalos megfogalmazással – „F. János és három társa ellen nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének” ítélethirdetését, de a bíróság a „bizonyítás továbbfejlesztéséről határozott, a bizonyítást megnyitotta és tárgyalásra tért át”. A következő tárgyalás időpontja november 22-e, 9 óra. A bíróság szakértőket hallgat meg. Mint ismert, az ítélőtábla döntése nyomán akár jogerőssé is válhat egy ítélet.


[related-post post_id="3672899"]

[related-post post_id="3397797"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!