BOON Sziréna

2017.08.01. 15:40

Majdnem 300 millió lett a magyar állam kára

Miskolc - Költségvetési csalás miatt akár 11 év szabadságvesztést is kiszabhat érte a bíróság.

Miskolc - Költségvetési csalás miatt akár 11 év szabadságvesztést is kiszabhat érte a bíróság.

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, akivel szemben bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult eljárás.

A nyomozás eddigi adatai szerint 2012. november és 2014. augusztus között Szlovákiában gyártott vasbeton termékeket úgy hozott be Magyarországra egy csapat, hogy azokat több cégen futtatták keresztül.

Csak „papíron” vásárolt

A most előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított egy társának érdekeltségébe tartozó cégek számára értékesítették tovább. A közbeiktatott számlázó gazdasági társaságok nem tettek adóbevallást, vagy „adóminimalizáló tevékenységet” folytattak. Ezen cégeket időközönként lecserélték, vagy elérhetetlen személyekre íratták, a könyvelési anyag rendszerint eltűnt, az ügyvezetők nem voltak elérhetőek. Egyes gazdasági társaságok ügyvezetője a gyanúsított volt, aki csak „papíron” vásárolta meg a fémipari alapanyagokat abból a célból, hogy azok mire az árut ténylegesen megszerző gazdasági társaságokhoz kerülnek, az általános forgalmi adóbevallási kötelezettség szempontjából „tiszták” legyenek. A fiktív számlák kibocsátásával – a gyanúsítás szerint – a több mint 292 millió forint összegű vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek.

A bíróság a bűncselekmények elkövetésének gyanúját megalapozottnak találta, a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlya miatt 11 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, mely a bíróság szerint már önmagában megalapozza a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélyét.

A legszigorúbb intézkedés

A nyomozás még folyamatban van, további bizonyítási cselekmények várhatóak, ezért a büntetőeljárás ezen szakaszában a bíróság álláspontja szerint mindenképpen szükséges a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!