BOON Sziréna

2017.06.13. 18:54

Az emberi kiszolgáltatottságot kihasználva zsarolták áldozataikat

Ózd - Szaporodnak az igazságszolgáltatás asztalán az uzsorás, zsarolásos bűnesetek. Ózd a legfertőzöttebb.

Ózd - Szaporodnak az igazságszolgáltatás asztalán az uzsorás, zsarolásos bűnesetek. Ózd a legfertőzöttebb.

Nem túlzás állítani, hogy az Ózdi Járásbíróságon fordul elő a megyében a legtöbb olyan büntetőper, amely az emberi kiszolgáltatottság kihasználásának valamilyen formája ürügyén indul.

Az is zsarolás, ha a személyről készült kellemetlen képeket megjelentetik egy újságban, ha nem fizet."

Ha csak a legfrissebbet nézzük, elmondhatjuk, hogy az Ózdi Járásbíróság V. K. két társa ellen – hivatalos megfogalmazással – „súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmények” miatt folytat büntetőeljárást.

Megvették, bérbe adták

A vádiratból azt tudhatjuk meg az ügyről, hogy annak elsőrendű vádlottja – az előbb említett V. K. – az 1990-es évek végétől kezdődően alacsony áron több leromlott állapotú családi házat és zártkertet vásárolt föl, melyeket élettársával – a másodrendű vádlottal – együtt anyagilag és szociálisan rászoruló személyeknek a piaci ár többszöröséért értékesített, valamint bérbe adott. A banda arra is figyelt, hogy a magas összegű bérleti díjak kifizetését követően a bérbevevőknek nem maradt pénzük a megélhetésükre. Kitalálták, hogy számukra 50 százalékos kamatok ellenében kölcsönöket adjanak.

„Kamatos pénz…”

Amikor az áldozatok ezt sem tudták törleszteni, a kölcsön­adók veréssel fenyegették meg őket. Egyes hitelfelvevők járandóságait az úgynevezett „kamatos pénz” törlesztése érdekében a kézbesítőtől egyenesen V. K. vette át. Olyan is volt, hogy ő és társa elmentek az egyik áldozat és annak élettársa bérleményébe, ahol kiabálva követelték az elmaradt bérleti díjat. A házigazda annyira megijedt, hogy mobiltelefonján keresztül próbált rendőri segítséget hívni. Amikor az udvaron tartózkodó harmadik társuk észrevette, hogy az ajtón kilépő gazda hívni próbálja a rendőrséget, ennek megakadályozása érdekében az ajtóban megragadta a férfi torkát, és rákiabált, hogy: „Még a rendőrséget hívod?!” Az erőszakos fellépés hatására a sértett természetesen nem mert telefonálni.

A rendőrség – bejelentések nyomán – végül is elkapta a bandát, akik így a vádlottak padján kénytelenek felelni tetteikért.

A büntetőjog szerint „zsarolás bűntettét valósítja meg az, aki jogtalan haszonszerzés végett erőszakkal vagy közvetlen fenyegetéssel mást arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel kárt okoz”. A zsarolás, súlyosságától függően, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Zsarol az is, ha egy személytől vagy csoporttól fizikai erőszakkal, fenyegetéssel akarnak kicsikarni pénzt, tárgyat, egy cselekvés megtételét vagy valami eltűrését. A filmekben gyakran látni olyan zsarolást például, hogy csak nagyon sok pénzért adják vissza a szülők elrabolt gyermekeit. Az is zsarolás, ha a személyről készült kellemetlen képeket megjelentetik egy újságban, ha nem fizet.


Az uzsorával kezdődött

A középkori latin usuria (kölcsönadás kamatra) szó a római jogban eredetileg egyszerűen kamatot jelentett. Bár a kamatlábat az ókori Rómában már a XII táblás törvényben korlátozták, a kamatmaximumot sokszor nem tartották be. Kialakult ezért a fogalom negatív értelmezése, tehát az uzsora embertelen mértékű kamatot jelentett. Ez a jelentése mára kizárólagossá vált. Az uzsorázásra használt népies kifejezés az interezés, mely a népies és kissé régies interes (kamat) szóból ered, ami pedig latin eredetű vándorszó. Az uzsora egyszerű esete, hogy aki másnak szorultságát, könnyelműségét vagy tapasztalatlanságát felhasználva, olyan kikötések mellett hitelez vagy ad fizetési halasztást, melyek a neki vagy egy harmadik engedett túlságos mérvű vagyoni előnyök által az adósnak vagy a kezesnek anyagi romlását előidézni vagy fokozni alkalmasak, vagy oly mérvűek, hogy az eset körülményeihez képest a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás között szembeötlő aránytalanság mutatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!