BOON Sziréna

2017.03.30. 20:26

Kómában van a börtönben megvert miskolci fiatal

Miskolc - - Este verte meg cellatársa, de csak reggel találták meg az őrök Mátét.

Miskolc - - Este verte meg cellatársa, de csak reggel találták meg az őrök Mátét.

Kómában van a februárban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Intézetében súlyosan bántalmazott fiú. A 17 éves miskolci fiatal a hírek szerint maradandó károsodást szenvedett és nem is biztos, hogy magához tér.

- Február 22-én este tíz órakor történt az eset, a másnapi ébresztésnél vették észre, hogy Máté nem ébred. Nem értem, hogy a zárkatársai, vagy az őrök miért nem vették észre, vagy a társak miért nem szóltak nekik- mondta Máté édesanyja, Csilla. Felidézte, csak 23-án délután értesítették arról, hogy reggel a fiát beszállították a megyei kórházba. Életveszélyes állapotban vitték be, semmi élet nem volt benne, csak feküdt, idézte föl az édesanya. Mint mondta, fia most is kómában van, semmi jót nem mondanak az orvosok, abban bízik, hogy a Jóisten visszaadja neki a gyerekét. Nem tudják még az orvosok sem, hogy felébred-e, ha igen, akkor is maradandó károsodása lesz.

Az anya elmondta, fiát leütéses rablás miatt került az intézetbe, az esetnél hárman voltak ott, ő csak rossz időben, rossz helyen volt. Előtte soha nem volt ilyen cselekedete.

- Február 16-án vitték be, utána nem is tarthattam vele a kapcsolatot, nem engedtek be hozzá. A BV intézet nem mondott semmit az esetről. Úgy gondolom, ha megtalálták volna idejében, lehet, hogy nem esett volna kómába, így, hogy otthagyták, ez nagy szívfájdalom. Mátét várja haza az egész család – mondta Csilla.

Dr. Lichy József ügyvéd szerint igen kirívó eset ez büntetés-végrehajtási körülmények között. Ilyennek nem szabadna megtörténnie, ha a jogszabályok szerinti őrzési, felügyeleti, ellenőrzési rendszert maradéktalanul betartanák. Mulasztás, hogy egyáltalán ilyen súlyos bántalmazás, élet elleni cselekmény bekövetkezett a zárkában. Az is mulasztás, hogy az eset után nyolc órával hívtak mentőt, s nem is lehetett a fiún segíteni, azóta is kómában van, orvosi vélemények szerint nem is valószínű, hogy visszatér a cselekvőképes állapotba.

- Ha kómában marad, felmerül a BV intézet és bántalmazó büntetőjogi felelőssége, s jogszabály rendezi a fogva tartottak, közvetlen hozzátartozók kártérítési igényérvényesítési lehetőségét is a fogva tartó intézetekkel szemben, ha arra indok merül föl. A fogva tartottak a szabadságuktól vannak megfosztva, de az élethez, testi épséghez, egészséghez való jogaik fennállnak a fogva tartási körülmények között. Biztosítani kell a személyiségi jogok érvényesülését, ez pedig súlyosan sérült, ezért merül föl a felelősségük – fejtette ki az ügyvéd.

Mint mondta, az elkövetőt életveszélyt okozó testi sértéssel gyanúsították meg, az indíték ismeretlen, többet egyelőre nem tudnak a cselekmény történetéről. A 17 éves Máté – akit egyébként időközben szabadlábra helyeztek - rablási ügyben való bűnsegédlet miatt került a BV intézetbe. A nyomozó szervek belátására van bízva, ha cselekvőképtelen állapotban marad, mi módon tudnak eljárni vele szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!