BOON Sziréna

2017.03.24. 07:18

Infarktusa volt, mégsem vitték kórházba a mentők

Cserépváralja, Mezőkövesd, Miskolc, Tard - A háziorvos szerint az ilyen eseteket nyilvánosságra kell hozni.

Cserépváralja, Mezőkövesd, Miskolc, Tard - A háziorvos szerint az ilyen eseteket nyilvánosságra kell hozni.

Az eset még december elején történ. Dr. Keszthelyi Gyula cserépváraljai háziorvos, aki egyébként Tardon lakik, szívinfarktusra utaló panaszok miatt hívta a mezőkövesdi mentőket. A mentők megvizsgálták, de azt mondták, nem kell kórházba szállítani, és elmentek. Két órával később mégis szívinfarktussal kellett a háziorvossal kórházba sietni, ahol megműtötték. Dr. Keszthelyi Gyula feljelentést tett, az ügyben a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt folytat nyomozást. Mindezt a napokban írta meg az orvos a praxisblogon, mégpedig azért, mert felháborította, hogy az egyik betege is hasonlóképpen járt. (Neki más betegsége van). Őt az édesanyja szállította végül kórházba.

Nem gyakran tesznek feljelentést a mentőkkel szemben." Janasóczki Attila

Protokoll

– Ha ilyen súlyú dolgok történnek az egészségügyben, azt nyilvánosságra kell hozni – szögezte le lapunknak dr. Keszthelyi Gyula. Hangsúlyozta: a sürgősségi ellátásban bizonyos protokollok vannak, amelyek mindenki számára kötelezőek. Ilyen az EKG használatáról szóló protokoll is. Ha az EKG eredménye nem egyértelmű, akkor a mentőorvos és a mentőtiszt is köteles részletesebb vizsgálatot végezni, aminek a jelét telefonvonalon vagy mobilhálózaton el lehet küldeni Miskolcra, a kardiológiai ügyeletre. A mentők kötelesek konzultálni a kardiológussal, és az ő véleménye alapján dől el a további betegút, sorolja a háziorvos.

– Ezt azonban se az esetkocsi, se a második mentőautó személyzete nem tette meg. Az első esetben saját hatáskörben úgy döntöttek, hogy ez nem infarktus, és a helyszínen hagytak. Ráadásul a belső vizsgálat alkalmával a személyzet azt nyilatkozta, hogy én tiltakoztam a kórházba szállítás ellen. Ez pedig fából vaskarika. Miért riasztottam a mentőket, ha nem akartam, hogy kórházba szállítsanak? – részletezi a történteket dr. Keszthelyi Gyula, akinek egyébként ez már a második infarktusa volt.

Pozitív

Hozzátette: a bajokat tetézte, hogy a mentők Egerbe akarták szállítani, ő azonban ragaszkodott Miskolchoz, hiszen az első infarktusát is itt látták el kiválóan.

– Végül kiderült, hogy a mentők által végzett EKG pozitív volt, egyértelműen szívinfarktusra utalt – állította a háziorvos.

Szerettünk volna megismerni a mezőkövesdi mentők álláspontját, de azt mondták, ők nem nyilatkozhatnak. Ezután a miskolci vezető mentőtisztet kerestük, de ő sem nyilatkozhatott. Végül Győrfi Pálnak, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének küldtük el kérdéseinket. A sajtóirodán azt mondták, az ügyben legalább 40 megkeresés érkezett hozzájuk tegnap. Várjuk a válaszokat.


Folyik a nyomozás

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságtól megkaptuk a válaszokat. Janasóczki Attila rendőralezredes, sajtószóvivő a következő tájékoztatást adta: „Az ügyben a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt folytat nyomozást, jelenleg ismeretlen tettessel szemben. Tehát vádemelési javaslat ennek megfelelően nem történt a rendőrség részéről. Arra vonatkozóan nem vezetünk külön nyilvántartást, hogy mentősökkel szemben hány esetben tesznek feljelentést, de az általam naponta tanulmányozott napi jelentések alapján azt tudom mondani, hogy megyénkben ez nem mondható gyakorinak. Tekintettel arra, hogy jelenleg is folyamatban van a nyomozás, így annak eredményessége érdekében nem áll módomban részletesebb tájékoztatást adni az ügyben”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!