BOON Sziréna

2016.12.10. 12:08

Aki nem idevaló, az bizony lemorzsolódik

Miskolc - Nyílt napot szervezett pénteken a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola.

Miskolc - Nyílt napot szervezett pénteken a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola.

– Nagyon-nagyon fontos, hogy tanulóink ilyen oktatásban is részt vegyenek, mert sokszor ők érkeznek meg elsőként a helyszínre, és nagyon fontos, hogy megkezdjék beavatkozásukat – nyilatkozta lapunknak Tóthné Gergely Kornélia, az intézmény pszichológus asszisztense. – Főként akkor, hogyha életmentésről van szó, hiszen adott esetben nem mindig tudnak a mentők időben kiérkezni, vagy éppen nem tudják megközelíteni a helyszínt. Fontos, hogy be tudjanak sikeresen avatkozni. A diákok nyitottak, hiszen ez egy plusz is. Volt már olyan tanulónk, aki saját bőrén tapasztalta meg – a családtagján –, hogy mennyire fontos és milyen jelentősége van mindennek.

Meglepődtek a választásomon, de örültek neki, és büszkék rám. Dávid Tamás

Kérdésre válaszolva megtudtuk, hogy amikor a tanulók bekerülnek a rendőr szakközépiskolába, „akkor nem is mindig tudják, hogy mire vállalkoznak”.

– Aki nem idevaló, az lemorzsolódik. Akik viszont komolyan gondolják és alkalmasak erre a területre, azok maradnak – tette hozzá a szakember.

A karcagi Babócsi László, a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola másodéves tanulója nem volt annak idején hasonló nyílt napon.

– Többen is vannak a családomban, akik a rendőrségen dolgoznak különböző szakterületen, így el tudtam dönteni, hogy ezzel szeretnék foglalkozni – mondta érdeklődésünkre. – Az első év gyorsan elszaladt, talán az elmélet miatt, míg másodévben már gyakorlat van, de ez is gyorsan megy.

László számára egyébként a közterületi munka a legszebb és legsokszínűbb.

Dávid Tamás próbaidős rendőr őrmester a családjában az első rendőr.

– Meglepődtek a választásomon, de örültek neki, és büszkék rám – mondta. – Ez a hivatás biztos megélhetést jelenthet.

Ez sem volt unalmas

Egy-egy, a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola által szervezett nyílt napon nem igazán unatkoznak az érdeklődők. Péntek délelőtt például bepillantást nyerhettek a diákok az informatikai szaktanterembe, a bűnügyi szakkabinetbe. Járhattak a szituációs lőtéren, de megismerkedhettek a csapatszolgálati, határrendészeti, közlekedési, szituációs szakkabinet munkájával, melynek keretében láthatták az iskolai oktatásban használatos fegyvereket és eszközöket, a tanulói szállásokat, de ízelítőt kaphattak az önvédelmi technikákból és támadáselhárításokból, próbababán az életmentő technikákból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!