BOON Sziréna

2016.06.14. 18:42

Masszőrnő: marad-e a tizenhat év fegyház? Vagy valami más?

Debrecen, Miskolc - Lesz-e végre jogerős ítélet a miskolci „masszőrnős gyilkosság” ügyében?

Debrecen, Miskolc - Lesz-e végre jogerős ítélet a miskolci „masszőrnős gyilkosság” ügyében?

Egy hét múlva ismét a Debreceni Ítélőtábla tárgyalja a „miskolci masszőrnős gyilkosság” ügyét, amelyben K. Mária Esztert emberöléssel vádolják. A 2011 őszén megtörtént bűncselekmény ügyében 2014-ben első fokon – bizonyítottság hiányában – felmentő ítélet született, ám a Debreceni Ítélőtábla ezt megalapozatlannak tartotta, és új eljárásra kötelezte a Miskolci Törvényszéket. Két hónappal ezelőtt meg is született az újabb ítélet, de ez sem emelkedett jogerőre. Az újabb fellebbezés nyomán ismét az ítélőtáblának kell határoznia.

Öngyilkosságot kísérelt meg

Nem volt könnyű helyzetben a Miskolci Törvényszék dr. Czibrik Attila vezette büntetőtanácsa, mert a Debreceni Ítélőtábla minden részletre kiterjedő bizonyítási eljárást kért a „masszőrnős gyilkosság” ügyében. Március végére tervezte a bíróság, hogy ítéletet hirdet az ügyben. Az emberölés vádlottja azonban – miután az utolsó szó jogán is tagadta a gyilkosság elkövetését – a tárgyalás szünetében öngyilkosságot kísérelt meg – gyógyszereket vett be – a bíróság mellékhelyiségében, és ezzel megakadályozta a határozathozatalt. Tettére az élettársa figyelt fel, ő értesítette a biztonságiakat, a nőt pedig kórházba szállították.

Dr. Czibrik Attila tanácsvezető bíró akkor úgy döntött, két héttel későbbi időpontra tűzi ki az ítélethirdetést és jelezte, hogy – a törvények szerint – azt a vádlott távollétében is meg lehet tartani. Mint megtudtuk, a vádlottat – öngyilkossági kísérletét követően – a pszichiátrián kezelték – ezáltal sejteni lehetett, hogy az ítélethirdetésre kijelölt időpontban sem fog megjelenni a bíróságon. Így is történt. K. Mária Eszter a szabályosan kézbesített és átvett írásbeli idézés ellenére sem volt ott.

Előzetes letartóztatásban

Az ítélethoztalkor kiderült, dr. Czibrik Attila bíró, a Miskolci Törvényszék büntetőtanácsának elnöke a megismételt eljárásban K. Mária Eszter vádlottat bűnösnek mondta ki különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt – első fokon – 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte. Mint Czibrik Attila elmondta, az ítélet súlyossága miatt fennáll az elítélt szökésének lehetősége, ezért a bíróság elrendelte K. Mária Eszter előzetes letartóztatását, amely a másodfokú ítélet kihirdetéséig, de legfeljebb az elsőfokú ítéletben foglaltak időtartamáig terjedhet. Az ítélet – mint írtuk – nem jogerős, mert ugyan azt az ügyész tudomásul vette, de a vádlott védője fellebbezést jelentett be.

Újra az ítélőtáblára

Az ítélethirdetés után dr. Lichy József, a vádlott védője elmondta, hogy továbbra is bizonyítatlannak tartja a vádat és reméli, hogy az ítélőtábla végre pontot tesz a régóta húzódó ügy végére. Mint mondta, abból is látszik, hogy nincs elég bizonyíték, hogy első körben felmentő ítélet született.


Egy vita volt az alapvetés

Mint ismert, a vádlott, a masszőrnő a kettejük közti vita folytán – a vád szerint – megvert, majd megfojtott egy 84 éves nőt, majd a holttestet igyekezett elrejteni. A masszőrnő mindvégig tagadta, hogy elkövette volna a gyilkosságot. A bíróság első fokon felmentette, majd az ítélőtábla határozata miatt indult el a második elsőfokú eljárás, amelynek az előbbiekben leírtak lett az eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!