BOON Sziréna

2016.06.04. 09:00

Borsodban olasz buszban, román állampolgár, szír migránsokat akart Németországba csempészni

Tiszaújváros - Május 29-én hajnalban egy olasz rendszámú Hyundai az M3-as autópálya Nemesbikknél az útpályáról lesodródva a szalagkorlátnak ütközött.

Tiszaújváros - Május 29-én hajnalban egy olasz rendszámú Hyundai az M3-as autópálya Nemesbikknél az útpályáról lesodródva a szalagkorlátnak ütközött.

A rendőrség megérkezésekor a jármű közelében tartózkodott egy román állampolgárságú férfi, aki elmondta, hogy a kisbuszt egy ismerőse vezette, aki a balesetet követően elszaladt. Az intézkedő járőrök a helyszín közelében 9 felnőtt és 4 gyermekkorú szír állampolgárnak mondott arab személyt találtak, akik – mint kiderült – a balesetet szenvedő járműben utaztak.

A Bevándorlási Hivatal nyilvántartása szerint a 13 arab származású személy május 26-a óta jogszerűen – bevándorlási kérelemmel – tartózkodik Magyarországon, számukra a Vámosszabadiban lévő befogadóközpontot jelölték ki. Az arab származású felnőttek elmondták, hogy május 28-án az éjszakai órákban Budapesten szálltak be a gépjárműbe, fejenként 3-4 ezer eurót fizettek azért, hogy Németországba szállítsák őket. A buszos azonban az ellenkező irányba, Románia felé indult el velük.

Hajnalban a sofőr navigációja elromlott, a telefonján lévő applikációt akarta használni, azonban eközben elvesztette uralmát a jármű felett és így balesetet szenvedtek. A jármű vezetője a gépkocsiból kiszállva menekülésre szólította fel őket, és hozzátette, hogy 2 óra múlva elérik a német határt. A román sofőr megpróbálta magát menekültnek kiadni azonban az egyik szír férfi a kihallgatása közben bemutatott mobiltelefonnal készített fényképről felismerte benne a gépjármű sofőrjét.

A román állampolgárságú férfit őrizetbe vették és a Tiszaújvárosi Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Ellene embercsempészés bűntette miatt indult eljárás. A cselekmény büntetési tétele 5 évig terjedő szabadságvesztés. Az ügyben folyik a nyomozás.

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!