BOON Sziréna

2016.06.21. 09:11

A vádlottak padján a miskolci pénzhamisítók

Miskolc - Vádat emelt és börtönt kér a megyei főügyészség a két miskolci dollárhamisító ellen.

Miskolc - Vádat emelt és börtönt kér a megyei főügyészség a két miskolci dollárhamisító ellen.

Különösen nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat áprilisban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség két miskolci férfival szemben. A Miskolci Törvényszéken – a tervek szerint – június 27-én kezdődik a büntetőügy tárgyalása.

Nyomdagépet vásároltattak

Mint lapunkban beszámoltunk róla – a vádirat szerint –, az egyik vádlott, a 60 éves Sz. István ismeretlen személyektől kapott megbízást 2015 elején, hogy nagyobb mennyiségű hamis 20 dolláros bankjegyeket állítson elő, melyet Ukrajnában kívántak forgalomba hozni. A férfi megkereste ismerősét, az 54 éves M. Istvánt, aki egy miskolci nyomdában dolgozott. Megállapodtak, hogy ebben a nyomdában gyártják le a hamis pénzt. Az idősebb férfi beszerezte a szükséges bankjegyfestéket, a speciális UV-jelző festéket, és a 20 dolláros bankjegy alapképfájljait is.

A két férfi a nyomda üzemeltetőjét arra is rávette, hogy egy drága és modern digitális nyomdagépet vásároljon, mert a jövőben nagyobb mennyiségű megbízást ígértek neki. A cég képviselője nem tudott a vádlottak eredeti szándékáról.

Fél évig készültek

A pénz előállításához szükséges grafikai és digitális anyagot a fiatalabb vádlott készítette el. 2015. január és július között folyamatosan történt a hamis pénz nyomtatása. Több próbanyomatot is készítettek, melyeket a megrendelőknek bemutattak.

Féléves tevékenységük során összesen mintegy 123 millió forint értékű hamis dollárt állítottak elő 20 dolláros címletekben. Ezen túl 200-as címletű hamis ukrán hrivnyát is készítettek a megrendelő kérésére összesen mintegy 36 millió forint értékben. A hamis pénzekből pontosan meg nem állapítható mennyiség forgalomba is került, mert Nyíregyházán pénzváltókban felbukkant.

Előzetesben vannak

Az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottakkal szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

- ÉM-SZB -


Miskolc - Akár tizenöt évre is börtönbe kerülhetnek a miskolci pénzhamisítók. Most emeltek vádat a két nyomdász ellen, akik tavaly júliusban több mint százhúszmillió forint értékű dollárt és ukrán hrivnyát hamisítottak. Mára kiderült: a pénz egy része forgalomba is került. Nyíregyházán pénzváltóknál bukkantak fel a hamisítványok.

Miskolc - Számítógéppel tervezték és profi nyomdában gyártották a hamis pénzt Miskolcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!