BOON Sziréna

2016.05.01. 12:48

Mentővezetők versenye Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Versenyben a mentő­kocsi-vezetők. Ők nemcsak vezetnek, hanem életet is mentenek.

Tiszaújváros - Versenyben a mentő­kocsi-vezetők. Ők nemcsak vezetnek, hanem életet is mentenek.

A tiszaújvárosiak ebéd utáni pihenését hangos szirénázás szakította félbe április 23-án délután. De ezúttal szerencsére nem súlyos balesethez igyekeztek a mentőautók, hanem a mentőgépjármű-vezetők VI. Nemzetközi Ügyességi és Szakmai Versenyének helyszínére araszoltak. A verseny ugyanis látványos felvonulással kezdődött, indulózenével, mazsorettekkel és a már említett mentőautók szirénáival.

És amíg a menet tett egy tiszteletkört, alkalmunk adódott a verseny főszervezőjével, dr. Breitenbach Gézával, az Országos Mentőszolgálat észak-magyarországi regionális igazgatójával beszélgetni. Elmondta: a küzdelem mára nemzetközivé bővült. Érkeztek csapatok Ukrajnából, Erdélyből, Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából is, valamint hazánk valamennyi megyéjéből és a fővárosból. Összesen 58 versenyző méri össze itt tudását, ügyességét.

A magyar mentők elméleti feladatokkal kezdtek, a gyakorlati feladatokban azonban már mindenki részt vesz. Komoly próbatétel vár rájuk: vezetési gyakorlat egy „érdekes és trükkös” pályán, eszméletlen ember ellátása, hólánc felszerelése, vagy épp törött felkar rögzítése.

Fontos szerep

A regionális igazgató hangsúlyozta: az autóvezetők tulajdonképpen ugyanazokkal a nehézségekkel néznek szembe a mindennapi munkában, mint a mentőegység többi tagja. És épp ezért rendezik ezt a versenyt, hogy felhívják a figyelmet, milyen fontos szerep jut a mentőautók vezetőinek, hiszen nemcsak vezetniük kell, hanem a betegellátásban ugyanúgy részt vesznek, mint a mentőápolók.

Kérdeztük, milyen nehézségekkel küzd az ágazat.

Dr. Breitenbach Géza jelezte: ugyanazokkal, mint az egészségügy általában, a megszégyenítően alacsony bérekkel. A mentők 80–100 ezer forint körül visznek haza egy hónapban, amiből nem lehet megélni. Így szinte mindenki másodállást is vállal.

Elmélet és gyakorlat

A felvonulók közben megérkeznek a dísztóhoz, ahol ünnepélyes megnyitó várja őket.

Szakácsi István, a tiszaújvárosi mentőállomás mentőautó-vezetője tartja a Borsod-Abaúj-Zemplén feliratú táblát. Tőle kérdezzük, hogy készült a versenyre. Elárulta, tulajdonképpen csak az elméleti feladatokra kellett tanulnia, hiszen a többit nap mint nap gyakorolják munkájuk során. Lesz vezetési feladat bóják között, be- és kiállás szűk kapuba, megfordulás. A pálya nagyon hasonlít az életben előforduló helyzetekre, de azért mégsem ugyanaz. Ezenkívül bizonyítaniuk kell elsősegélynyújtásban is.

A mindennapok gondjairól szólva pedig hozzáteszi: az utakon azért nem minden autós ad elsőbbséget a mentőknek, a rendőrségnek vagy a tűzoltóknak, de a többség azért figyelmes.

- ÉM-HE -


Milyen életet menteni

A verseny újraélesztési bemutatóval kezdődött, melyet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője „vezényelt le”, majd az érdeklődők közül bárki kipróbálhatta a speciális babán, milyen életet menteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!