BOON Sziréna

2016.04.26. 09:45

Vádalt emeltek a miskolci dollárgyárosok ellen

Miskolc - Számítógéppel tervezték és profi nyomdában gyártották a hamis pénzt Miskolcon.

Miskolc - Számítógéppel tervezték és profi nyomdában gyártották a hamis pénzt Miskolcon.

Különösen nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség két miskolci férfival szemben.

Nyomdagépet vásároltattak

Az egyik vádlott, a 60 éves Sz. István ismeretlen személyektől kapott megbízást 2015 elején, hogy nagyobb mennyiségű hamis 20 dolláros bankjegyeket állítson elő, melyet Ukrajnában kívántak forgalomba hozni. A vádlott megkereste ismerősét, az 54 éves M. Istvánt, aki egy miskolci nyomdában dolgozott. Megállapodtak, hogy ebben a nyomdában gyártják le a hamis pénzt. Az idősebb vádlott beszerezte a szükséges bankjegyfestéket, a speciális UV jelző festéket, és a 20 dolláros bankjegy alap képfájljait.

A két férfi a nyomda üzemeltetőjét arra is rávette, hogy egy drága és modern digitális nyomdagépet vásároljon, mert a jövőben nagyobb mennyiségű megbízást ígértek neki. A cég képviselője nem tudott a vádlottak eredeti szándékáról. A pénz előállításához szükséges grafikai és digitális háttéranyagot a fiatalabb vádlott készítette el. 2015. január és július között folyamatosan történt a hamis pénz nyomtatása. Több próbanyomatot is készítettek, melyeket a megrendelőknek bemutattak.

Forgalomban is voltak már

2015. július végén rendőri akcióval ütöttek rajta a pénzhamisítókon és lefoglalták a festékeket, nyomólemezeket, papírokat illetve a már kész hamis bankjegyeket. A két vádlottat őrizetbe vették.

Fél éves tevékenységük során összesen mintegy 123 millió forint értékű hamis dollárt állítottak elő 20 dolláros címletekben. Ezen túl 200-as címletű hamis ukrán hrivnyát is készítettek a megrendelő kérésére összesen mintegy 36 millió forint értékben. A hamis pénzekből pontosan meg nem állapítható mennyiség forgalomba is került, mert Nyíregyházán pénzváltókban felbukkant.

Közepes minőségben

Az elkészített bankjegyek közepes minőségű hamisítványok. A valódi bankjegyektől eltérő papír és nyomdatechnika, a rajzolatok elnagyoltsága, és az utánzott biztonsági elemek gyenge kivitele miatt a hivatásszerűen pénzkezeléssel foglalkozó személyek megtévesztésére, az elvárhatóan figyelmes átvétel esetén nem alkalmasak. Az amerikai dollár és ukrán hrivnya bankjegyeket nem ismerő személyek számára megtévesztőek lehetnek.

Az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottakkal szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!