BOON Sziréna

2013.01.27. 11:14

Ha villogó kéket lát, ne menjen tovább!

Nyíregyháza - Sok szakmai kérdés között néhány, a lakosság szempontjából is érdekes ismeret látott napvilágot azon a találkozón, aminek keretében az Országos Mentőszolgálat regionális orvos igazgatója irányítása mellett újraélesztést tanultak a Nyíregyházi RK. baleseti helyszínelői.

Nyíregyháza - Sok szakmai kérdés között néhány, a lakosság szempontjából is érdekes ismeret látott napvilágot azon a találkozón, aminek keretében az Országos Mentőszolgálat regionális orvos igazgatója irányítása mellett újraélesztést tanultak a Nyíregyházi RK. baleseti helyszínelői. Talán nem baj, ha most olyan információkat adunk közre, ami a civilek számára követendő.

A kárhelyre a véletlenektől eltekintve mindig egy civil érkezik elsőként. Általában ők tesznek bejelentést a mentőknek, rendőröknek.

Ha szükséges a Katasztrófavédelemnek, mert ha a balesetben megrongálódott járművek annyira torzulnak, még a mentők sem tudják ellátni a sérülteket, csak ha kiemelik őket. Balesetnél nagyon fontos a bejelentés pontossága. Hol történt az eset, ha tudja, mondja meg milyen úton haladt, vagy mi volt az utolsó település, amit elhagyott. Hány jármű, és hány személy sérült, állapotukat megítélheti, hogy az ön kérdésére tudtak-e válaszolni, vagy csak eszméletlenül fekszenek. Aki elsőként érkezik oda, miután felmérte a helyzetet, önmaga telefonáljon, vagy válasszon egy embert akinél van telefon és szólítsa fel tárcsázza a mentőket, 104, vagy a rendőröket 112, illetve 107 számon!

Ezután vizsgálja meg a sérülteket, eszméletvesztés, látható vérzés, tapasztalható-e. Ez azért fontos, hogy a mentésirányító tudjon elegendő járművet odairányítani. Ha kérdést tesznek fel, csak arra kell röviden felelni, amit kérdeznek. Megtörténhet, hogy telefonon irányítva kell elkezdeni az elsősegélynyújtást. Legyen önök mellett segítő, mert ehhez mindkét kézre szükség lesz, a telefont adja át valakinek, aki vagy az ön füléhez nyomja a készüléket, vagy mondja az utasítást. (előfordulhat, hogy a telefonáló az úton áll, ön meg az árok mélyén felborult autónál tevékenykedik.) Akik idő közben érkeznek oda, elsősorban arra ügyeljenek, hogy az értesítés után érkező mentő, rendőrjármű számára szabad legyen egy sáv. Ha nehéz a megközelítés, az sem baj, ha valaki az elágazáshoz megy, és kinyújtott karral jelzi merre kell kanyarodni. Hagyjunk annyi helyet a szakembereknek, amennyit csak lehet. Akik tudnak, figyelmesen tolassanak vissza a baleset közeléből. A legfontosabb, hogy ha valaki járművel olyan helyre érkezik, ahol kék villogó fényt használó jármű áll, addig ne menjen tovább, amíg a rendőrök, vagy a tűzoltók erre nem utasítják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!