BOON Sziréna

2010.07.02. 14:16

Edelényi rablás: Valaki hiányzik a táncból?

<p>Miskolc, Edelény - Befejezéséhez közeledik az edelényi ügyvédiiroda-rablás elkövetői ellen folyó büntetőper.</p>

Több ízben foglalkoztunk már azzal a fegyveres rablással, amely három évvel ezelőtt Edelényben történt. Egy októberi kora délutánon egy harisnyát, napszemüveget és kapucnis pulóvert viselő férfi rontott be a városka egyik ügyvédi irodájába, ahol éppen egy ingatlan adásvétele zajlott. A harisnyás alak egy „fegyvernek látszó tárggyal” megfenyegette az ügyvédi irodában lévőket, és meg akarta kaparintani a pénzt, de mind a vevő, mind az eladó ellenállt. A rablónak végül sikerült a pénz jó részét – csaknem négy és fél millió forintot – megszereznie, és azzal elmenekülnie, közben azonban elejtette a fegyverét – egy gáz-riasztó pisztolyt –, ami darabokra hullott. A rabló végül egy szürke Seattal menekült el. A nyomozás hónapokig egy hegyben topogni látszott, a rendőrség még nyomravezetői díjat is felajánlott annak, aki érdemben elő tudja segíteni a nyomozást, aztán – amikor az elkövetők kézre kerültek – ezt visszavonta.

Mindannyian bocsánatot kértek

Az ügyben folyó bírósági tárgyalás a befejezéséhez közeledik, a perbeszédek csütörtökön hangzottak el a megyei bíróság dr. Sebe Mária vezette tanácsa előtt, majd a vádlottak padján ülők az utolsó szó jogán szabadon beszélhettek. A 29 hónapja előzetes letartóztatásban lévő elsőrendű vádlottat, F. Jánost azzal vádolta meg az ügyészség, hogy ő bújotta fel a másodrendű vádlottat, a rablást ténylegesen elkövető N. Lajost, azonban ezt ő cáfolta, mint mondta: „Én nem mondtam N. Lajosnak, hogy menj és rabolj!” Ezt lényegében N. Lajos is megerősítette, szerinte az hangzott el, hogy szerezze meg a pénzt. Ez részben meg is tette, de már megbánta, és bocsánatot kért a hátsó padsorok egyikében ülő idős házaspártól, akiknek végül négy és fél millió forintja bánta, hogy N. Lajos nem tudott ellenállni a kísértésnek.

Érdekes kérdés, honnan volt tudomása a két fiatalembernek, hogy éppen akkor nagyobb mennyiségű készpénzt lesz az ügyvédi irodában? A vád szerint T. Zsolt, a postás adta a tippet, ám ő ezt az utolsó szó jogán tett nyilatkozatában is tagadta. Mindössze annyit ismert el, hogy a rablás után megpróbálta levenni – megzsarolni – N. Lajost, de nem járt sikerrel. A tárgyaláson elhangzott: N. Lajos úgy tudta, hogy az adásvételnél közreműködő ügyvéd adta le a drótot F. Jánosnak, amit az is alátámasztott, hogy az iroda ajtajában kívülről volt benne a kulcs, amit N. Lajos a rablást követően csak rá kellett fordítania, hogy megnehezítse üldözői dolgát. Az ügyvéd úr azonban nem ült ott a vádlottak padján.

A negyedrendű vádlott, aki a menekülőautóként használt szürke Seatot vezette, az utolsó szó jogán elmondta: hibásnak érzi magát, hogy nem beszélte le barátját, N. Lajost a bűncselekmény elkövetéséről, de amiatt nem érzett bűntudatot, hogy nem értesítette a rendőrséget; hogyan is adhatta volna fel gyerekkori barátját? Az ügyben jövő héten várható ítélet.

ÉM-SZP


Kapcsolódó cikkek:

Fegyveres rablás az ügyvédi irodában
Fegyverrel támadt egy ügyvédi irodára egy férfi Edelényben.

Éppen számolták a milliókat az ügyvédi irodában
Megrémült a fegyveres támadáskor az ügyvéd is, akinek az irodájában lecsapott a rabló. Azt nem lehet tudni, hogy kit ért anyagi kár. A ház még valójában az eladóé... 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!