BOON Sziréna

2010.06.30. 11:13

Kamuflepni - Gyógyszeres kartonra ragasztott fénymásolt személyi

<p>Encs, Hidasnémeti - "Személyi" sérülés nem történt csak egy eltűnt személyi igazolványra és más szabálysértésekre, többek között tiltott határátlépésre derült fény egy közúti ellenőrzés során.</p>

Az Encsi Rendőrkapitányság Hidasnémeti Határrendészeti Alosztály járőrei június29-én az késő esti órákban tartott közúti ellenőrzésük során megállítottak egy személygépkocsit, amiben többek között egy 21 éves nő is utazott. Az autó és a többi utas papírjaival minden rendben volt, ellentétben a rudabányai fiatal nőével.

A rendőröket is meglepte, amikor a 21 éves nő egy gyógyszeres kartonra felragasztott fénymásolt személyi igazolványt nyújtott át az ellenőrzés során. Mint mondta, amikor megkapta igazolványát készített egy másolatot, amit gondosan kemény lapra erősített, majd táskájába tette, ha szükség lenne rá. Bár az adatok stimmeltek, de az eredetivel nem lehetett összehasonlítani, hiszen az igazi okmányt elvesztette tulajdonosa. Erről azonban elfelejtette értesíteni a hatóságokat. A problémahalmazt tovább növelte, hogy az autóban ülők éppen Kassáról tartottak haza, azaz a lány voltaképpen okmányok nélkül lépte át az államhatárt.

Az Encsi Rendőrkapitányság a 21 éves rudabányai nővel szemben közokirat hamisítás bűntett, illetve bejelentési kötelezettség elmulasztása és tiltott határátlépés miatt szabálysértési eljárást indított.


Információs háttér:

168/1999. (XI. 24.) Korm. Rendelet – a személyazonosító igazolvány kiadásáról és nyilvántartásáról:

A személyazonosító igazolvány birtokban tartására vonatkozó szabályok

32. §(1) Akinek a személyazonosító igazolványát eltulajdonították, megsemmisült vagy elvesztette, köteles azt haladéktalanul, de legkésőbb a tudomására jutásától számított három munkanaponbelül bármely körzetközponti jegyzőnél vagy külföldön a külképviseletnél bejelenteni. A személyazonosító igazolvány eltulajdonítása miatt a bejelentési kötelezettség a rendőrségnél tett feljelentéssel is teljesíthető.

218/1999. (XII. 28.) Korm. Rendelet – Személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelességek megszegése:

27. §(1) Aki személyazonosítására alkalmas okmányával kapcsolatos kötelezettségét megszegi, az igazoltatásra feljogosított személy felszólítására személyi adatainak bemondását, illetőleg az okmány átadását megtagadja, vagy az említett adatokra vonatkozólag az intézkedés során valótlant állít; százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki.

Az Encsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!