BOON Sziréna

2010.05.27. 16:05

Zsaruk árvíz idején

<p>Miskolc - Esetleges személyes problémáik ellenére is tették a dolgukat.</p>

Az eltelt bő egy hétben a megye rendőrsége valamennyi erőforrását bevetette, mondhatni „maximális fordulatszámon üzemelt”. Rendőrségi szempontból a Szinva áradásával 16-án indult el „árvízi lavina”, amikor egy férfira rászakadt egy löszfal Miskolcon. Az események innentől kezdve felgyorsultak, a rendőrök a helyi lakossággal karöltve vettek részt az árvízi védekezésben. Miután kihirdették az árvízi vészhelyzetet, a megyei rendőr-főkapitányságon beszüntették a szabadságolásokat, elhalasztották a kiképzéseket, továbbképzéseket - a fő hangsúlyt az árvízi védekezésre helyezték, megerősített ügyeleti szolgálatot vezettek be. A napi rendes közterületi szolgálaton felül a kritikus napokban átlagosan 100-150 megyei rendőrt vezényeltek plusz szolgálatba, árvízi védekezési feladatokra. Az árvízvédelmi munkálatokban a megye rendőri állományát a Készenléti Rendőrség miskolci, nyírbátori és szombathelyi századai, valamint a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola hallgatói is támogatták.

Jelentős számú útlezárásokra és forgalomelterelésekre kellett intézkedni, szavatolva az úton lévők közlekedésének a biztonságát. A rendőrök az eltelt időszakban három és félezer megyei lakos kitelepítésénél működtek közre és biztosították az elzárt településrészeken a folyamatos, állandó közterületi jelenlétet. Az árvíz sújtotta vidékeken megjelentek a katasztrófa vámszedői: a közveszély színhelyén tolvajok, csalók kerestek prédát, de a rendőrség számított erre.

Akik mégis megpróbálták...

Május 16-án a Szinva patak áradása miatt Miskolcon a Csóka utcánál lévő „kisvasút” töltését az ott lakók átvágták, így a víztömeg az utcában lévő társasházak parkolójába folyt. Az ügyben rongálás gyanúja miatt indítottak eljárást. Közveszély színhelyéről lopott május 19-én egy férfi Vizsolynál: az árvízi védekezés gátjáról próbált „elcsenni” egy gerendát. A tetten ért 24 éves helybelit előállították büntetőeljárást indítottak ellene. Ugyanezen nap hajnalán Rakacaszenden egy 22 éves helyi férfi a mellig érő vízen át mászott be a falu egyik családi házába, ahonnan nagyobb összegű készpénzzel távozott, amit a kalapja alatt vitt el. A pénz egy része később megkerült, a tolvaj ellen kisebb értékre, közveszély színhelyén, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt folyik az eljárás. A csalók is megjelentek: Kazincbarcikán május 19-én idős emberekhez próbáltak bemenni magukat kárfelmérőnek mondó alakok. A rendőrök másfél nap leforgása alatt elfogta egyiküket, egy 21 éves helybeli férfit, aki ellen két rendbeli, közveszély színhelyén, szabálysértési értékre elkövetett csalás kísérlete miatt indítottak eljárást. Május 20-án hajnalban nyíregyházi vízügyi szakemberek kisteherautóját törték fel Forrón. A tolvaj élelmiszercsomagot, szalonnát, májkrémet, hátiszákot, elemlámpát, munkáskesztyűt, egy bakancsot és egyéb értékeket vitt magával. Az encsi rendőrök a bejelentést követő másfél órán belül fülön csípték a tolvajt.

A rendőröket sem kímélte az árvíz

A megye lakosságát sújtó árvíznek természetesen voltak rendőri kárvallottjai is. Az összefogás eredményeként a kollégák a szomszédos kapitányságokról, de a Köztársasági Őrezredtől is többedmagukkal mentek segíteni bajba jutott társaikon. A helyzetet talán leginkább jellemzi az Edelényi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjének esete: amíg családja a víz által körbevett lakásban várta, hogy a Bódva visszatérjen medrébe, addig a családfő az edelényi gáton a mentési munkálatokban vett részt és irányította a közrendvédelmi tevékenységet. A kapitányság épületében pihent, amennyit tudott, szeretteinek pedig vízhatlan melles nadrágban vitte a víztől elárasztott lakásába a kenyeret. Az emberi, baráti kapcsolatok pozitív példájaként említhető, hogy a szerdán a Köztársasági Őrezred védelmi osztály felderítő alosztályának munkatársai saját felajánlásukként – az árvíz miatt tönkrement ingóságai pótlására - háztartási gépeket, valamint a család tagjai részére ruhaneműket adtak át kollégájuk részére.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!