BOON Sziréna

2010.05.07. 13:41

Támadások az intézkedő rendőrökkel szemben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

<p>Csalános vizet öntöttek, égő cigaretta csikket nyomtak az intézkedő rendőrök felé, de volt, amikor törött üveggel támadtak a járőrökre.</p>

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ebben az évben már 17 esetben követtek el rendőrök sérelmére hivatalos személy elleni erőszakot, míg a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában 11 ilyen eset történt.

Csalános víz és égő cigaretta csikk

Legutóbb egy ózdi bejelentő kérte a rendőrök segítségét, mivel szomszédasszonya trágár szavak kíséretében cserépdarabokat dobál felé, illetve két kiskorú gyermekéhez. Miután járőrök megérkeztek a helyszínre a hangosan kiabáló szomszédasszony őket is szidalmazni kezdte, illetve feléjük is cserépdarabokat hajigált.

A támadólag fellépő nővel szembeni rendőri intézkedést annak lánya zavarta meg, aki édesanyjához hasonló tónusban „üdvözölte” a rendőröket. Mindeközben az idősebb nő egy vízben áztatott csalánleveles vödör tartalmát öntötte az időközben erősítést kérő rendőrök felé. A fiatalabbik pedig a rendőri kényszerintézkedés közben égő cigaretta csikket nyomott a járőrnő állához, ami II. fokú égési sérüléseket okozott.

Végül a sikeres hatósági kényszerintézkedést követően a két nőt az Ózdi Rendőrkapitányságra előállították. Az elkövetőkkel szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntett miatt az ügyészség folytat eljárást, míg az Ózdi Rendőrkapitányság rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése, valamint garázdaság miatt vizsgálódik.

Törött sörösüveg

Egy másik eset szintén a napokban történt, amikor egy vizsolyi férfi törött sörösüveggel támadt az intézkedő rendőrökre. Egy helyi kocsmában történt tettlegességig fajuló vitát követően a sértett ismerősei revansra készülődtek. A rendőröket arról értesítették, hogy többen, felfegyverkezve várakoznak az egyik útelágazásnál. A helyszínre megérkező rendőrök láttán a férfiak a bozótvágó-, illetve tőrkést és a fahusángot az ott lévő híd alá dobták. A három férfi többek között elmondta, hogy a rokonukon esett sérelmet akarták megtorolni. Időközben a kocsmai támadó - akit a három férfi várt - megérkezett kezében egy törött sörösüveggel. A férfi az éles alkalmatossággal hadonászott, és szavaival is megfenyegette a járőröket, amivel a felszólítás ellenére sem hagyott fel. A hatósági kényszerintézkedés közben az üveggel megsértette az egyik rendőr alkarját.

Az Encsi Rendőrkapitányság hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt tett feljelentést az ügyészségen.

Az ózdi esetben az elkövetők szabadlábon védekezhetnek, míg a vizsolyi férfi őrizetbe-vételét követően várhatja ügyének további alakulását.

Információs háttér:

A rendőrök elleni támadások megelőzésére „A börtön kapujában” címmel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya tájékoztató, figyelemfelhívó brosúrát készített.

A Büntető Törvénykönyv tavaly augusztusban hatályba lépett szigorító rendelkezései szerint két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan vagy felfegyverkezve intézkedést végrehajtó rendőr vagy pénzügyőr sérelmére követik el. Aki pedig ugyanezen bűncselekmény elkövetéséhez fegyvert használ öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

- B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!