BOON Sziréna

2010.05.01. 15:27

Sorozatgyújtogató garázdálkodik az Árok utcán

<p>Három héten belül a nyolcadik tűzeset fordul elő Miskolcon, az Árok utcán. Úgy tűnik szándékos gyújtogatásokról van szó.</p>

Az egyik Árok utcai lakos kétségbeesve kereste meg szerkesztőségünket, tudatva: az egész utca felbolydult, ugyanis sorozatos tűzesetek tartják rettegésben az Árok utca lakóit. A szerkesztőségünket felkereső férfi állítja: az utcabeliek tudják ki a tettes: egy szintén az utcában lakó férfi.

Az első tűzeset még tavaly nyáron történt az Árok utcán, akkor egy idős házaspár háza gyulladt ki. Szerencsére a szomszédok időben eloltottak a tüzet, de ugyanez a ház egy hónappal később újra lángra kapott. Ekkor már lakhatatlanná égett a hajlék. Ezt követően nem történt újabb eset, egészen az elmúlt hetekig – számolt be portálunknak a magát megnevezni nem kívánó utcabeli. Elmondása szerint cirka 3 hét alatt 7-8 újabb tűzeset történt. Ezt mindannyiszor a szomszédok vették észre, amikor tudták eloltották, de néhány esetben a tűzoltók fékezték meg a lángokat. Amely házakat nem sikerül leégetnie a gyújtogatónak, ott később újra próbálkozik - állítja az utcabeli férfi, aki hozzátette azt is: az ő házát is megpróbálta már felgyújtani a gyújtogató, miután gázolajjal locsolta le.

"A flair székeket tolta az ajtó elé és azt gyújtotta meg, onnan kezdett terjedni a tűz. A rendőrök a helyszíni vizsgálat után elmondták: gázolajat találtak a helyszínen."

A tűzesetek minden esetben az Árok utca lakott végétől 2-3 száz méterre fentebb történnek – magyarázta a férfi - a "legutolsó" éppen csütörtökön, aminek egyébként 40 diák is a tanúja volt, akik szerenádozni érkeztek az utcába. Ez egy hétvégi házként funkcionáló otthon volt, szintén olyan, amit már korábban megpróbált valaki - a szomszédok éberségének köszönhetően sikertelenül - felgyújtani. Ezúttal viszont "eredménnyel" járt a gyújtogató, a ház teljesen leégett. .

A halottakról Bódi Zoltánt, a Miskolci Tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetőjét kérdeztük, aki megerősítette, csütökön este valóban hétvégi ház tűznél oltottak a lánglovagok. Ez egy héten belül a második eset volt amikor az Árok utcára vonultak. Elmondta: ez utóbbi tűznél egyértelmű, hogy gyújtogatás történt, a megelőző esetnél azonban egy gázpalack robbant fel és az elsődleges megállapítás szerint nem volt nyoma idegenkezűségnek. Azt is megerősítette, áprilisban többször is riasztották őket az Árok utcáról, szám szerint 6 esetben, ebből 4 alkalommal háztűzhöz, 2 másik alkalommal szeméttároló oltásához mentek. Előfordult, hogy ugyanaznap fél órás (és néhány száz méteres) különbséggel vonultak Árok utcai tűzhöz.
- Tavasszal gyakoriak a gyújtogatások, ez itt az Árok utcán jellemző, illetve Lyukóból még több riasztást kapunk, hiszen ott több a magányosan álló hétvégi ház - mondta Bódi Zoltán.

Elárulta azt is: csütörtökön a tűzvizsgálónak is beszéltek az utcabeliek gyanújukról, s arról, hogy több tűz is volt, mint amennyiszer kihívták a lánglovagokat.
- Ebben mi nem tudunk lépni. Az a feladatunk, hogy lefolytassuk a tűzvizsgálati eljárást, illetve eljárásokat, valamint szándékosság gyanújánál értesítjük a rendőrséget, akik erről megkapják a keletkezett iratokat (ha szükség van rá, feljelentéssel együtt). Az eljárást már a rendőrség folytatja le. Próbáltunk megtudni a nyomozóhatóságtól, hogy zajlik-e ez ügyben nyomozás, de eddig még nem kaptunk tájékoztatást.
- OlKa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!