BOON Sziréna

2010.05.28. 11:56

Piócák a pácban: tízezerért add a házad!

<p>Szerencs - Már a harmadik nagyobb uzsorásbandát sikerült rács mögé dugniuk a szerencsi zsaruknak.</p>

A vádirat szerint kilenc családot tett nincstelenné, semmizett ki, juttatott idegszanatóriumba, átmeneti anyaszállásra vagy kertes házból viskóba az a mezőzombori família, amelyik hosszú éveken keresztül „kamatos pénz” kölcsönadásából tartotta fenn királyi módon magát. Az uzsorások tavalyelőtt nyáron kerültek a Szerencsi Rendőrkapitányság nyomozóinak látókörébe, amikor a megfélemlített sértettek egyike feljelentette a zsarolókat. Ők egyébként a harmadik uzsorakölcsönös „bűnbanda”, akiket a helyi rendőrök lefüleltek, hiszen az elmúlt időszakban sikerült ráverni a vasat egy prügyi, valamint egy szerencsi csoportra is.

Havonta duplázódott

A mezőzombori család feje B-né (aki közben az előzetesben, a börtönben elhunyt) lányával (G. E.) és annak élettársával (K. R.) folytatta az uzsoratevékenységet, áldozataik többnyire kispénzű, anyagilag kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek voltak. Számukra száz százalékos kamatra hiteleztek kisebb-nagyobb összegeket, vagyis a felvett kölcsön minden hónapban megduplázódott. Így fordulhatott elő, hogy egy 45 ezer forintos kölcsönből rövid idő elteltével 1,1 millió forintos tartozás lett, vagy hogy egy 300 ezer forintosból kétmilliós, de az is előfordult, hogy tízezer forint kölcsön fejében az adós hárommillió forintot érő házát kikövetelték. Ügyleteik alátámasztására ügyvéd vagy közjegyző által hitelesített kölcsönszerződést írattak alá a sértettekkel, amelyekben azonban jóval nagyobb összeg szerepelt (volt, hogy 25-szörös), mint amit az „ügyfeleik” kaptak tőlük, holott az adósok az eredeti pénzösszeget addigra már többszörösen visszafizették, csakhogy ugye a kamatok

Az áldozatok azonban sosem vitatkoztak, hiszen sorra megfenyegették őket, hogy kezüket-lábukat törik, rájuk gyújtják a házat vagy elviszik őket prostituáltnak, ha egy szót is mernek szólni. Ezek után a „befenyített” áldozatok havi rendszerességgel küldték az uzsorások számlájára a 30-40-50 ezer forintos törlesztőrészletet, míg a több százezer vagy millió forintra felsrófolt tartozást ki nem egyenlítették. Amennyiben fedezet híján az átutalás akadozott, jöttek az újbóli fenyegetések. Így a sértettek fizettek, amennyit tudtak, még, ha ismerősöktől, barátoktól kellett is pénzt koldulniuk. Máskor a hitelezők kényszerítették őket banki személyi hitel felvételére, amelyhez maguk biztosítottak hamis munkáltatói igazolást. (Ezeket az igényeket azonban mindig visszautasították a pénzintézetek.) Az események addig követték egymást, míg az anyagilag, pszichikailag tönkrement családok egyike a rendőrséghez fordult segítségért.

Innentől kezdve, vagyis 2008. júniusa óta a bűnbanda tagjai előzetes letartóztatásukat töltik, ám a hosszú bizonyítási eljárást követően a Miskolci Városi Ügyészség mostanra vádat emelt ellenük 13 rendbeli zsaroláson túlmenően, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység folytatása miatt is.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!