BOON Sziréna

2010.05.05. 08:16

Mátrix: kábítószert is fogtak a rendőrök

<p>Miskolc - Lopott rendszámot, lopott autót, sőt még kábítószereseket is sikerült fogniuk kedden a rendőröknek a Mátrix akció keretében. Az akciót a megyei polgárőrszövetség szervezte, hiszen nekik van olyan speciális felismerő rendszerük, amely rendszám alapján képes jelezni, ha lopott autóval találkoznak. Munkájukat azonban a megyei rendőrség forgalomellenőrző alosztálya is segítette, hiszen a polgárőröknek nincs intézkedési jogosultságuk.</p>

Ez már a második ilyen akció volt megyénkben, de az ország különböző területein csaknem kéthetente tartanak ilyet – ezt Szakos István, a megyei polgárőrszövetség bűnmegelőzési, vám- és határrendészeti bizottságának az elnöke mondta. Hozzátette: a megyei polgárőröknek két kocsijuk van, de Hevesből és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kaptak segítséget. Ennek köszönhetően egyszerre hat helyszínen voltak jelen: az M3-as Miskolcra ki- és bevezető szakaszánál, Bánréve és Ózd környékén, Hidasnémetiben, Cigándon, Tokajban. Csak Miskolcon 2546 autót ellenőriztek.

Mit lopnak?

Hogy mekkora szükség van az ilyen akciókra mi sem bizonyítja jobban, mint a rendőrségi statisztikai adatok: 2009-ben ugyanis 21 autót loptak el megyénkben, az idén pedig – még nem járunk az év felénél sem – 17-et. S míg tavaly leginkább Miskolcon tüntek el kocsik, addig az idén már vegyesebb a városok sora: Ózd, Mezőkövesd, Sajószentpéter, Szerencs, Miskolc.

Van-e olyan márka, amely közkedvelt az autótolvajok körében? Nincs márkaspecifikum – válaszolta Dobi Tamás, a megyei rendőrfőkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa. Hangsúlyozta: a rendőrség tapasztalata az, hogy az ellopott autók között szép számban vannak a lizingelt vagy részletre vásárolt kocsik, illetve a roncsautók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!