BOON Sziréna

2010.04.01. 19:31

Több ezer gránát is lehet Monok mellett

<p>Monok - Több száz, de akár ezres nagyságrendű is lehet azoknak a második világháborús aknagránátoknak a száma, amelyeket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok határában találtak egy erdőben. A robbanó szerkezetek egy részét elszállítják, a sérülteket helyben robbantják fel. A tűzszerészek szerint több napra is szükség lesz ahhoz, hogy az összes gránátot megsemmisítsék.</p>

Hajdú Gábor mérnök ezredes az Elsõ Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka a Független Hírügynökséggel azt közölte: még nem végeztek a terület feltárásával, így egyelõre csak megbecsülni tudják a második világháborús, német, 81 milliméteres aknavetõ gránátok mennyiségét. A földbõl kikandikáló robbanótöltetek nagyrészét ugyanis földréteg fedi, de a tûzszerészek szerint több száz, de akár ezres nagyságrendû is lehet a gránátok száma. Az éles töltetek elszállítását pénteken kezdik meg teherautókkal, addig megpróbálnak a közelben egy olyan helyet keresni, ahol megsemmisíthetik a gránátokat. A sérülteket helyben robbantják fel. A parancsnok szerint szakembereikre több napos munka vár.

A gránátokat a monoki településõrök fedezték fel, akik a környék erdõit is bejárják fatolvajok után kutatva. Õk értesítették a rendõrséget, akik a tûzszerészeket riasztották. Szepessy Zsolt a falu polgármestere elmondta: a környéken nem ritka vendégek a tûzszerészek, ugyanis a második világháború idején a környéken ádáz csata folyt a német és román csapatok között, így gyakran találnak fel nem robbant lövedékeket a közelben. A most felfedezett, példátlan mennyiségû robbanóanyag a lakott területtõl körülbelül három kilométerre rejtõzött a föld alatt.


Baleset érte a Monokra vonuló tűzszerészeket

fuggetlen | 2010.04.01 15:46

Miskolc - Autóbaleset érte csütörtökön délután Miskolc közelében azokat a tűzszerészeket, akik Monokra vonultak ki, az ott talált több száz szárnyas aknagránát megvizsgálására. A tűzszerészek nem sérültek meg, de a kocsi megrongálódott, így egy másik csoportot kellett a helyszínre indítani.


A tűzszerészek ütköztek az M30-as lehajtójánál

boon | 2010.04.01 14:51

Anyagi káros baleset történt az M30-as lehajtójánál csütörtökön délután.


Mezőőr találta meg az aknagránátokat Monokon

fuggetlen | 2010.04.01 14:36

Monok - Második világháborús hadszíntér volt az a terület, ahol csütörtökön az utolsó adatok szerint vélhetően több száz szárnyas aknagránátot találtak. Monoktól alig néhány kilométerre, a mezőőr találta meg a robbanószerkezeteket. A rendőrség tájékoztatása szerint a tűzszerészek a helyszínre tartanak.


Nem áprilisi tréfa: több száz szárnyas aknagránátot találtak Monok határában

boon | 2010.04.01 13:51

Monok - Több száz, vélhetően második világháborús un. szárnyas aknagránátot talált egy mezőőr ma délelőtt Monok határában. A rendőrség a területet lezárta. A Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálata úton van a helyszínre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!