BOON Sziréna

2010.04.01. 20:03

Nem áprilisi tréfa: több száz szárnyas aknagránátot találtak Monok határában

<p>Monok - Több száz, vélhetően második világháborús un. szárnyas aknagránátot talált egy mezőőr ma délelőtt Monok határában. A rendőrség a területet lezárta. A Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálata úton van a helyszínre.</p>


Több ezer gránát is lehet Monok mellett

fuggetlen | 2010.04.01 19:31

Monok - Több száz, de akár ezres nagyságrendű is lehet azoknak a második világháborús aknagránátoknak a száma, amelyeket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok határában találtak egy erdőben. A robbanó szerkezetek egy részét elszállítják, a sérülteket helyben robbantják fel. A tűzszerészek szerint több napra is szükség lesz ahhoz, hogy az összes gránátot megsemmisítsék.


2010.04.01., csütörtök 17:39 | A Monokra tartó tűzszerészek a baleset után 16 órakor tovább tudtak menni.

A helszínen olyan sok bombát találtak, hogy legfeljebb pénteken lesznek kész a terület teljes átvizsgálásával, valamint a bombák hatástalanításával és elszállításával - tájékoztatta a Borsod Online-t dr. Gaskó Bertalan, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs vezetője


Baleset érte a Monokra vonuló tűzszerészeket

fuggetlen | 2010.04.01 15:46

Miskolc - Autóbaleset érte csütörtökön délután Miskolc közelében azokat a tűzszerészeket, akik Monokra vonultak ki, az ott talált több száz szárnyas aknagránát megvizsgálására. A tűzszerészek nem sérültek meg, de a kocsi megrongálódott, így egy másik csoportot kellett a helyszínre indítani.


A tűzszerészek ütköztek az M30-as lehajtójánál

boon | 2010.04.01 14:51

Anyagi káros baleset történt az M30-as lehajtójánál csütörtökön délután.


Mezőőr találta meg az aknagránátokat Monokon

fuggetlen | 2010.04.01 14:36

Monok - Második világháborús hadszíntér volt az a terület, ahol csütörtökön az utolsó adatok szerint vélhetően több száz szárnyas aknagránátot találtak. Monoktól alig néhány kilométerre, a mezőőr találta meg a robbanószerkezeteket. A rendőrség tájékoztatása szerint a tűzszerészek a helyszínre tartanak.


2010.04.01., csütörtök 13:59 | Csütörtökön délelőtt Monok határában, a lakott területtől kieső, kb 2,5-3 km-re fekvő, erdőszélen található un. Diós dűlőben egy mezőőr nagymennyiségű, földben elásott, vélhetően II. világháborús szárnyas aknagránátra bukkant.

Az esetet jelentette a Szerencsi Rendőrkapitányságra, akik biztosítási intézkedésként a területet lezárták. A rendőrség értesítette a Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálatát, akik haladéktalanul elindultak helyszínre.

A területen a II. világháború idején un harcálláspontok voltak, így itt ezt megelőzően is már több esetben találtak világháborús bombákat.

Információs háttér – mit tegyünk ha bombának tűnő tárgyat találunk?
(Kivonat a tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásáról szóló 142/1999. (IX. 8.) Korm. rendeletből.)

A talált robbanótestek bejelentése

2. § (1) Aki elhagyott robbanótestet vagy annak tűnő tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni a helyi rendőri szervnek vagy ahol ilyen nincs, ott a települési önkormányzat jegyzőjének, aki a bejelentésről köteles értesíteni a területileg illetékes rendőri szervet.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés alapján a települési önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőri szerv a következő intézkedéseket teszi meg:

a) ellenőrzi a bejelentés valódiságát (ehhez - szükség esetén - szakértő személy segítségét veszi igénybe);

b) megjelöli a feltételezett vagy azonosított robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést;

c) bejelentést tesz a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Tűzszerész Ügyeletére a talált robbanótestről, illetőleg az a)-b) pont szerinti intézkedésről;

d) a bejelentő a Tűzszerész Ügyelet által javasolt további indokolt intézkedést (pl. a robbanótest közelében lévő lakóház kiürítése, a veszélyeztetett terület folyamatos őrzése, lezárása) foganatosít.

- B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!