BOON Sziréna

2010.02.24. 08:12

"Sorsolással döntött volna a robbantás helyszíneiről"

<p>Budapest - A nemzetbiztonsági- és titkosszolgálatokat lázban tartó ügy végére került pont – első fokon.</p>

Szabadlábon védekezhet a Fővárosi Bíróság döntése alapján a másodfokú eljárás során az a miskolci fiatalember, aki ellen „állami szerv kényszerítése céljából robbanóanyaggal kapcsolatos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény” bűntette, valamint lőszerrel visszaélés bűntette miatt vádolt meg a Fővárosi Főügyészség – tájékoztatta lapunkat dr. Skoda Gabriella sajtószóvivő.

Mint megtudtuk, tavaly szeptemberben emeltek vádat J. Zoltán ellen, mert 2007-ben a „Magyar Nemzeti Front közleménye” megjelöléssel, Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek, illetve a „szocialista kormánynak” címezve fenyegető tartalmú üzenetet küldött a Miniszterelnöki Hivatal e-mail címére. Ebben részben a hatalmon lévő kormánypártokat szidalmazta, bírálta, és a Front nevében az elszenvedett sérelmek kompenzációjaként 90 millió forintot követelt a Magyar Köztársaság Kormányától. Követelése teljesítésére éjfélig adott haladékot. Nem fizetés esetén robbantásos merényleteket helyezett kilátásba az ország területén, sorsolással kiválasztott tíz – később már húsz – célpont, köztük tömegközlekedési eszközök, társasházak, áruházak, állami intézmények ellen, melyeket távvezérelt bombával fog végrehajtani. Fenyegetéseit a vádlott a következő év szeptember 18-ig többször megismételte.

Bombát helyezett el

2008. szeptember 11-én küldött üzenetében nyomatékot adva szándéka komolyságának, megjelölte egy általa elhelyezett bomba helyét és annak működési elvét is. A követelését ekkor 70 millióban határozta meg. Egy héttel későbbi utolsó üzenetében a robbantás időpontját is meghatározta. Helyszínként Budapest egyik egészségügyi intézményét jelölte meg. A beszerzett információk alapján a tűzszerészek Miskolc külterületén találták meg és hatástalanították a robbanóanyagot vagy robbantószert nem tartalmazó, de hatásmechanizmust tekintve a gyújtóbomba elvén működő szerkezetet. A vádlott lakóhelyén tartott házkutatás során egy pisztolyt és több töltényt foglalt le a nyomozó hatóság.

Ítélőtáblára kerül

Az ügyben a Fővárosi Bíróság idén januárban első fokon ítéletet hirdetett, melyben bűnösnek mondta ki a vádlottat 2 rendbeli terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettében, és lőszerrel visszaélés bűntettében. Emiatt 3 év fegyházbüntetést szabtak ki főbüntetésként. Az ítélet nem jogerős, mert a Fővárosi Főügyészség fellebbezést jelentett be súlyosításért, és a bűncselekmény minősítésének megváltoztatásáért. Most 2-8 évig terjedhetett volna a büntetési tétel. Az eredeti vád és minősítés alapján akár életfogytiglant is kaphatna a vádlott.

Forrás: Észak-Magyarország

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!