BOON Sziréna

2010.02.04. 11:18

14 év fegyház a gyilkos apának

<p>Miskolc - Elítélte a bíróság elsőfokon azt az apát, aki gyerekeire gyújtotta a lakást Tolcsván.</p>

A keddi perbeszédek után, az ügyész által tett büntetési tételre vonatkozó mondatok hallatán rosszul lett a vádlott. Dr. Martossy György a vádhatóság képviseletében ugyanis tényleges életfogytiglanig tartó fegyházbüntetést indítványozott. Mindezt azért, mert a férfi két esztendővel ezelőtt ittasan hazatérve a bérelt tolcsvai lakásba, a gyerekei szobájában gyalázatos cselekedetre szánta el magát. A nem sokkal korábban felségét és egyik gyermekét elvesztő férfi közölte a bent lévő három kiskorú gyermekével: megyünk anyátok után.

Saját életét mentette

Ezt követően felborította a szoba sarkában álló és működő vaskályhát, majd ruhákat, paplanokat dobott a tűzre. Gyerekeire pedig ráparancsolt, hogy feküdjenek vissza az ágyba. Az apa legkisebb gyermekét magához szorította – hangzott el az ítélethirdetéskor –, mert a nagyobb testvérek ki akarták szabadítani apjuk karjából. Ez nem sikerült. Ugyanakkor az alkalmas pillanatban, utolsó erejüket összeszedve sikerült kiütniük a helyiség utcára nyíló ablakát és kimásztak, hogy segítséget hívjanak. Az apa pedig a néhány esztendős apróságot az ágyra lökte, majd nem sokkal később maga is kimászott az ablakon, hogy saját életét megmentse.

Tűzhalált halt a gyerek

Az elmenekült két gyerek két helyre futott, ahonnan értesítették a tűzoltókat. Addig is néhányan már megpróbálták eloltani a tüzet, de nem jártak eredménnyel. A tűzfészekben hagyott kisgyerek pedig a lángok martalékává vált. Az apát több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel és mással vádolták meg. Vádlottként a férfi a vallomástételek során nem emlékezőnek vallotta magát. Az utolsó szó jogán arról beszélt, sajnálja, hogy felgyújtotta a házat. Az ügyész perbeszéde közben, amikor azonban tényleges életfogytiglan lebegett a feje fölött, azonnal rosszul lett. Több mint egy óra hosszára vissza kellett vinni a börtönbe, mert nem lehetett folytatni a tárgyalást és nem lehetett kihirdetni emiatt az ítéletet sem.

A tulajdonos kárigénye

Az ítélethirdetés közben lehetőséget kaptak megszólalásra a lakásukat annak idején a családnak bérbeadók, akik anyagi károsultjaivá váltak az esetnek. Azt sérelmezték, hogy a vádlottól soha nem kaphatják meg azt a pénzt, amit a ház felgyújtásával okozott nekik a vádlott. A bíróság kifejtette, hogy a taláros testületnek csupán a kár mértékének megállapításához van joga. Azt hogy miként tudják érvényesíteni ezt a kárigényt, ahhoz a bíróságnak nincs kompetenciája.

Bejelentett fellebbezések

Az ítéletet a vádlott és védője sem fogadta el. Felmentés, vagy enyhítés miatt nyújtottak be fellebbezést. Az ügyész sem fogadta el az ítéletet és a vádlott elleni súlyosításért jelentett be fellebbezést. Így az ítélet egyelőre nem jogerős. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblára kerül. A vádlott előzetes letartóztatását azonban a bíróság a másodfokú, jogerős határozat megszületéséig fenntartotta. Ez ellen nem hangzott el fellebbezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!