BOON Sziréna

2010.01.27. 09:37

Nyolcra emelkedett a kihűlések száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

<p>Felsőzsolca - Az elsődleges vizsgálatok szerint kihűlés miatt veszítette életét egy<br /> 75 éves nő Felsőzsolcán. A téli hónapokban már nyolc ilyen jellegű eset<br /> történt a térségben.</p>

A 75 éves felsőzsolcai idős asszonyra hozzátartozója találta rá január 25-én otthonában. A nyugdíjas ágya mellett feküdt, és azonnal mentőt hívtak hozzá. A gyors orvosi beavatkozás ellenére a nő másnap elhunyt. Az elsődleges szakvélemények a kihűlést állapították meg a halál okaként. A rendőrségi vizsgálatok során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, ezért a Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

A különböző egyedi esetek vizsgálata során a rendőrség azt tapasztalta, hogy míg korábban és jellemzően közterületen következtek be ilyen jellegű elhalálozások, addig az elmúlt év téli hónapjaiban saját tulajdonú ingatlanokban is előfordultak kihűlések. Az idei télen kettő kihűlés történt közterületen a többi ingatlanban vagy annak udvarán, és főleg az idősebb korosztály veszélyeztetett ezen a téren.

Telefonáljon: Ne hagyja hidegen a kihűlés!

A megelőző év téli időszakában összegzett adatokból kitűnik, hogy nemcsak közterületen, hanem különböző ingatlanokban is számolni lehet ilyen jellegű halálesetekkel. A rendőrség kéri az állampolgárok segítségét, hogy amennyiben úgy értékelik kihűlés veszélyeztethet valakit, akkor értesítsék a hatóságokat.

A probléma azonban nem elsősorban rendőrségi, hanem szociális, össztársadalmi ügy! A hidegebb, téli időjárás beköszöntével fordítsunk nagyobb figyelmet idősebb, egyedül élő hozzátartozóikra, szomszédainkra, illetve azon embertársainkra, akik elsősorban az utcán élik mindennapjaikat, sőt éjszakáikat is ott töltik. Lehetőségeink szerint segítsünk azoknak is „túlélni” a hideg időszakokat, akik szociális hátterük miatt ezen a téren is veszélyeztetettek. A hűvösebb, csapadékosabb napok közeledtével elsősorban a hajléktalan, idős, egyedülálló, vagy más okból gondoskodásra szoruló személyekre kell odafigyelnünk. Hiszen az adatok azt mutatják, hogy nemcsak a hajléktalanokat érinti a kihűlés veszélye!

Figyelünk a hajléktalanokra!

A rendőrség az idei évben is megfelelő szociális érzékenységgel próbál közreműködni a probléma megoldásában.
Az intézkedő rendőri állomány nagyobb figyelmet fordít a közterületen, elhagyott területeken, az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső személyek megsegítésére. Megyénk rendőrei fokozottan segítik az időjárási viszonyokból eredő megpróbáltatások elviselésében a hajléktalanokat, és minden arra rászorulót! A rendőrség ügyeletei és a hajléktalanokat ellátó intézmények diszpécser központjai közötti kapcsolat lehetővé teszi a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásban részesítését. 

E tevékenység során a rendőrség együttműködik a Közterület Felügyelet, Természetvédelmi Őrszolgálat és a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival, valamint számít a polgárőrség támogatására is.

Az intézkedő rendőrök elsősorban felvilágosítást adnak, megteszik a szükséges intézkedéseket annak megelőzésére, hogy a hajléktalanok sérelmére bűncselekményt kövessenek el. Ha indokolt gondoskodnak mentővel vagy krízisautóval történő elszállításra is. Szükség esetén megfelelő gondossággal, körültekintéssel eljárva a veszélyeztetett személyekről és tartózkodási helyükről haladéktalanul értesítik a hajléktalanokat ellátó orvosi rendelőt, vagy a szociális ellátó helyet,
illetve valamely, a megyében működő karitatív szervezetet. Segítik a veszélyeztetettek megfelelő biztonságot nyújtó helyre szállítását, amennyiben a hajléktalan sérült, rosszullétre panaszkodik, haladéktalanul értesítik a mentőszolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!