BOON Sziréna

2008.12.31. 14:04

Balesetek szemtanúit keresi a rendőrség Miskolcon

<p>Miskolc - 24 óra leforgása alatt 5 személyi sérüléssel járó közlekedési beleset történt megyénkben. Két esetben szemtanúk jelentkezését várja a rendőrség.</p>

Öt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében 24 óra leforgása alatt. A balesetek okai főként a megváltozott téli út és látási viszonyoknak meg nem felelő közlekedés, valamint az elsőbbségi jog meg nem adása volt. Két ügyben a rendőrség szemtanúk jelentkezését várja. A miskolci Szeles utca – Huszár utca kereszteződésében 2008. december 29-én 11.50 órakor egy ismeretlen személy az általa vezetett személygépkocsival nem biztosított elhaladási elsőbbséget a védett útvonalon közlekedő helyi 32-es járatszámú autóbusznak, melynek vezetője az ütközés elkerülése érdekében vészfékezésbe kezdett. A vészfékezés következtében az autóbusz hátsó részében állva, kapaszkodva utazó 51 éves női utas az autóbusz padlózatára esett és nyolc napon belül gyógyuló agyrázkódásos sérülést szenvedett.

A miskolci József Attila út Metro Áruház előtti útszakaszán 2008. december 29-én 10.45 órakor a helyközi tömegközlekedési vállalat menetrendszerinti autóbusza a külső egyenesen haladó forgalmi sávban Felsőzsolca irányába közlekedett. Mindeközben a belső forgalmi sávból a busz elé besorolt egy ezidáig ismeretlen forgalmi rendszámú, piros színű személygépjármű, majd forgalmi célból lassított és megállt. Az autóbusz vezetője, hogy az előtte megálló személygépkocsival az ütközést elkerülje hirtelen fékezett, amitől az autóbusz utasterében tartózkodó utasok közül egy 68 éves nő súlyosan, míg egy 49 éves férfi, valamint egy 22 éves nő és 1 éves kislánya könnyebben megsérült. Minderről Gaskó Bertalan, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője számolt be portálunknak, kiemelve: a rendőrség ezúton kéri azon személyek jelentkezését, akik az említett két közlekedési balesetet látták, vagy azokról érdemleges információval tudnak szolgálni. Jelentkezni lehet személyesen: a Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán. Telefonon munkaidőben a 46/514-528 közvetlenül hívható számon, vagy a 46/514-511/25-28. melléken, továbbá munkaidőn kívül a 107-es hívószámon.

A fenti eseteken kívül: Miskolcon egy személygépjármű vezetője kanyarodás közben elütötte a kijelölt gyalogos átkelőhelyen átkelő 65 éves gyalogost, aki a balesetben 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. Egy 44 éves gönci lakos Gönc-Hidasnémeti között alkoholtól befolyásolt állapotban vezette saját tulajdonú tehergépkocsiját, melynek során nem az útvonal vezetésének megfelelően választotta meg járműve sebességét. A jármű egy enyhén balra ívelésű útkanyarulatból kiérve jobbra lehaladt az úttestről és egy fának ütközött. A tehergépjármű vezetője könnyű, míg a jármű 19 éves utasa 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.
Miskolc Csermőkei út lakott területen kívüli szakaszán közlekedve egy 18 éves miskolci lakos az általa vezetett személygépjárművel nem az út vonalvezetésének és az útburkolat állapotának megfelelően választotta meg járműve sebességét. A jármű egy neki jobbra ívelésű, kb. 4%-os lejtésű útkanyarulatban a páralecsapódástól nedves úttesten átcsúszott a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő, 51 éves miskolci lakos által vezetett személygépkocsinak. A balesetben mindkét jármű vezetője 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

Statisztikai adatok szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2008. év első tizenegy hónapjában 903 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, melyekben 43 fő vesztette életét. Összehasonlításképpen 2007. év ugyanezen időszakában a személyi sérüléses balesetek száma 944, az abban elhalálozott száma 44 volt. A legtöbb baleset elsődleges oka a közlekedők helytelen magatartása: a gyorshajtás; irányváltoztatás, haladás és kanyarodás szabályainak megsértése; elsőbbség meg nem adása; a szeszesital vagy drogfogyasztás.

Figyelem!

A megváltozott téli időjárási körülmények fokozott odafigyelést kívánnak mindannyiunktól! A téli hideg, szeles és esős időjárás minden közlekedőtől fokozott odafigyelést és körültekintést igényel. A párás, ködös idő egy csipetnyi hideggel vegyítve, vagy a gyakran váltakozó hőmérsékleti-, út- és látási viszonyok jelentős próbatétel elé állítják az útnak indulókat. Röviden, csupa olyan körülmények várnak ránk, melyek meg sem közelítik az ideális közlekedési feltételeket. Figyeljünk oda, vezessünk óvatosabban, szánjunk a megszokotthoz képest több időt a közlekedésre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!