BOON Sziréna

2008.11.05. 16:19

Uzsoranaptár a rendőrségtől az alacsony iskolázottságúaknak

<p>Miskolc - Az uzsorakölcsön veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet a B.–A.–Z. Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya, ezért uzsoranaptárat készíttetett azon emberek számára, akik alacsony iskolázottságúak.</p>

Az uzsorakölcsön veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet a B.–A.–Z. Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya, ezért uzsoranaptárat készíttetett azon emberek számára, akik alacsony iskolázottságúak, ennek következtében akár funkcionális analfabéták. Dudás Péter alezredestől, az osztály vezetőjétől megtudtuk, akkor jött az ötlet, amikor uzsorásokat füleltek le a nyáron a Taktaközben. Egy nagy méretű falinaptárat kell elképzelni, melynek középső naptár részét tíz rajz veszi körül. Ezek mutatják a kölcsönkérés menetét, a pénz gyors elköltését (beleértve az alkoholt, cigarettát és játékgépet), majd a következményeket, az uzsorások behajtási módszereit. A rajzokon megjelenik a rendőr is, aki a segítséget jelentheti a kifosztott és bántalmazott emberek számára.

Naptár mellé filmek

A naptár 5 ezer példányban készül, és az önkormányzatok, cigányönkormányzatok segítségével jut majd el a többszörösen hátrányos helyzetű emberekhez. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően van rá remény, hogy tízszer ennyi naptár készülhessen, melyek a környező megyékbe és Baranyába is eljussanak. Terveznek két videófilmet is, melyek szintén az uzsorakölcsön, valamint a szocpol lakások problémakörét tárgyalják. A filmek rövidített változatai futnak majd az MVK–, a VOLÁN– és a BKV–buszokon is.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!