BOON Sziréna

2008.11.04. 09:24

Betörők a Deszkatemplomban, tolvajok a temetőben

<p>Miskolc – A halottak napja elmúlt, a sírokat azonban még mindig virágcsokrok és mécsesek díszítik. A tolvajok számára remek terep a temető. Azt viszont eddig nem sejtettük, hogy már a templom sincsen biztonságban a bűnözőktől.&#160;<DIA alt="Deszka templom 2008.11.04." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Deszka_templom_2008_11_04_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Deszka templom 2008.11.04." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Hétfő reggel a Deszka temetőben sétálva még nincs nyoma a színesfém-tolvajok garázdálkodásának. A mécsesek alumínium teteje a jelek szerint a helyén van. Szabó Sándorhoz, a Belvárosi Egyházközség lelkipásztorához sem érkezett lopással kapcsolatos visszajelzés. "A viráglopás sajnos ellenőrizhetetlen" – mondja. Nagyobb rendbontás ugyan sem idén, sem tavaly nem volt, de a problémára sajnos nem találnak megoldást. Hathatós intézkedésnek a lelkipásztor térfigyelő kamera-rendszer kiépítését tartja, ez azonban anyagi okok miatt egyelőre nem megvalósítható. "Idén polgárőrök járőröztek az ünnep idején, és sírásók, valamint a temetőgondnok vigyázták a rendet." De persze ők sem lehetnek ott mindenütt.

Fehér Norbert, a Tetemvári Egyházközség lelkipásztora riasztónak látja a helyzetet. Neki többen panaszkodtak arról, hogy a halottak napjára vásárolt virágcsokroknak másnapra lába kelt a sírokról. "Egyesek szinte iparszerűen űzik a tolvajlást. Csak azok a virágok vannak biztonságban, amiket szétszórva helyeznek el a sírhelyen, mert azt az elkövetők nem állnak le összekapirgálni" – árulta el.

Megtudtuk azt is, hogy tavaly óta kétszer próbáltak meg betörni a Deszkatemplomba, és két alkalommal a vörösréz csatornákat is meglovasították. Az első alkalommal fényes nappal, vasárnap déltájban rúgta be az egyik hátsó ajtót az elkövető. A zuhogó eső miatt a rendőrök semmilyen nyomot nem találtak. A nyomozás meg is szűnt azóta. Másodszorra, idén szeptemberben már éjjel érkezett a fosztogatni vágyó. Ezúttal is az üvegkazettás ajtót berúgva hatolt a templom belsejébe. Amikor megszólalt a riasztó, elmenekült. A nyomozás folyik. Az ajtók pedig bedeszkázva várnak javításra, vagy – a lelkipásztor szerint – egy újabb támadásra.

A vörösréz csatornát eltulajdonítóknak sincsen nyoma. A gyülekezet a jelentős károk miatt gondolkodóba esett: hogyan védhetnék meg a templomukat? Mozgásérzékelő kamerára, őrzőkutyákra gondoltak, de Fehér Norbert fájlalja, hogy ilyen intézkedések kerülnek szóba közöttük. Végül arra jutottak, hogy egy acélbetétes ajtóra lenne szükség, amit nem tudnak berúgni. De hát mit lehet egyáltalán eltulajdonítani egy református templomból?

"A tolvajokban hamis képzet élhet arról, hogy bent tároljuk a perselypénzt. Más miatt nemigen jönnének, hiszen a templom éppen egyszerűségéről, puritánságáról ismert. Nem sok mindent találnának bent, ami pénzzé tehető" – fejezte be a lelkipásztor.

Végül felvettük a kapcsolatot egy közeli vas-és színesfém-kereskedés vezetőjével is, hogy megtudjuk, mostanában jelentkeztek-e náluk alumínium mécses tetőket "gyűjtögetők." A választ borítékolhattuk: sem most, sem az előző években nem tapasztaltak ilyesmit. "Különben is – mondták – a színesfémek ára a gazdasági válság hatására körülbelül hatvan százalékkal csökkent. Sokkal kevesebben jönnek már."

A Deszkatemplom
Itt 1698-tól templom állt, ám fából készült, így egy alkalommal leégett. A mai templom elődje, a Szeghalmi Bálint által tervezett, 1938-ban épült, erdélyi jellegű is e sorsra jutott, országos összefogással épült fel a mai templom. Bővebben...

Kapcsolódó cikkek:

  • Újabb támadás a miskolci Deszkatemplom ellen
  • Fémtolvajok – több száz millióra rúgnak a károk
  • Már a lehegesztett vasat is elviszik Miskolcon
  • Kiszedték a sínrögzítő csavarokat Szerencsen
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!