BOON Sziréna

2008.06.27. 08:16

Lélektelen lélekharang-tolvajok jártak Csernelyen

<p>Csernely - Nyolcvan év után nem szól többé a csernelyi lélekharang, mert színesfémtolvajok leszerelték és elvitték. A helyszínt ismerő, felkészült bűnbanda dolgozott a temetőkápolnánál, mert négy méter magasból lopták le a súlyos zsákmányt.&#160;<DIA alt="Haranglopás Csernelyen 2008.06.27." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Haranglop_s_Csernelyen_2008_06_27_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Haranglopás Csernelyen 2008.06.27." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/search/csernely/members.boon_szerkesztoseg/csernely-haranglopas-3.MOV/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/search/csernely/members.boon_szerkesztoseg/csernely-haranglopas-2.MOV/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/search/csernely/members.boon_szerkesztoseg/csernely-haranglopas-1.MOV/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Néhány mázsányi bronz alapanyaggá válik nagy valószínűséggel az a két lélekharang, amiket ismeretlen tolvajok loptak el a falu fölötti dombon lévő temetőből szerdára virradóra. A község lakóit és vezetését is megdöbbentette az arcátlan lopás. A helyszínt ismerő és alaposan felkészült bűnbanda dolgozott a temetőkápolna mellett, mert négy méter magasból kellett leszerelni a több mázsás harangokat, amelyeket annak idején a faluból Amerikába kivándorló katolikus hívek adományából öntöttek Sopronban. A templom védőszentjéről elnevezett Szent Lőrinc harang legnagyobbik harangját háromszor csendítik meg, ha férfit temetnek, a mellette lévő valamivel kisebb harangot kétszer csendítik, ha nőt temetnek.

Megállt az idő

Mostantól nincs lélekharang, nincs amit megcsendíthetnének, amikor falbeli távozik az élők sorból. Valaki viccesen azt mondta: a lélekharang eltűnésével megállt az idő Csernelyen. Dobos László a helyi egyházi tanács vezetője elmondta, hogy százötvenezer forint nyomravezetői díjat tűztek ki annak, aki megmondja az ügyben nyomozást folytató ózdi rendőrkapitányságnak, hol vannak az ellopott harangok, kik a lélektelen elkövetők. Dr. Szűcs Beáta jegyző arról tájékoztatott, hogy a csütörtöki önkormányzati ülésen is foglalkozott a testület az üggyel. Még nem tudják, hogy mi tévők legyenek. Harangot pótolni még csak lehet, ami több mint egymilliós kiadással jár. De ezeknek a lélekharangoknak már nyolcvan éve csernelyi lelkük volt...

A lapunknak megszólaló harangozó fiatalember elmondta, hogy szerdán hajnalban öt órakor furcsán csendült meg a legkisebb harang. A többit addigra már feltehetően leszerelték. Az elektromos vezérlésű berendezés akkor még működött a legkisebb harangnál. Amikor azonban később a temetőbe felmentek és észlelték lopást, ennek a harangnak is el volt vágva vezetéke. Ebből arra is következtetni lehetne, hogy akkor még ott lehettek tolvajok. A harangszótól megijedhettek, és a már kocsin lévő két nagy haranggal elhajtottak. Arra azonban már előzőleg felkészültek, hogy nem a falu központi része felől lévő úton mentek a tetthelyre, hanem a temető másik oldalán, a bokros részen található úton.

Jól látható volt a temetői betonjárdán, ahogy végiggörgették a harangokat. A szállítójárművel nem álltak közvetlenül a harangláb mellé, hanem távolabb parkoltak le. A sírok mellett volt egy félköríves, mély bevágás a földben. Ott feltehetően elejthették az egyik harangot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!