boon-sportoldal

2019.03.22. 11:59

A kölcsönkapott pisztollyal

Miskolc - Indul az idény a budapesti világbajnokság kvótáinak megszerzéséért.

Miskolc - Indul az idény a budapesti világbajnokság kvótáinak megszerzéséért.

Ezen a héten vasárnap Móron az öttusa ,,kistestvérének” számító laser run-versenyt rendeznek utánpótláskorú versenyzők számára. Három korosztályban, U11-ben, U13-ban és U15-ben állnak rajthoz az indulók a futásból és lövészetből álló viadalon, a Magyar Kupa 1. fordulójának keretében, köztük a miskolci Swimming Pen­tathlon Club sportolói, akik között világbajnok is rajthoz áll.

– Mivel ebben az évben Magyarországon, Budapesten rendezik meg szeptember 2–9 között a laser run-világbajnokságot, azért dolgoztunk és dolgozunk a jövőben is, hogy a négy állomásból álló kvalifikációs versenysorozat alatt jó eredményeket érjenek el a sportolóink, hogy kvótákat szerezzenek – mondta Fázold Henrik, a miskolci öttusa klub szakvezetője, aki arra a kérdésünkre, hogy a tavalyi évben a dublini vb-n aranyérmet szerzett sportolóiknak, Guzi Blankának és Haraszin Lindának van-e valamilyen kedvezményük, így felelt: – Nincs, mindenki tiszta lappal indul, nem számít, hogy tavaly milyen eredményt ért el, újra meg kell harcolni az indulási jogért. És nemhogy könnyebb dolguk van, hanem nehezebb, mert az előző évi arany súlyával is meg kell küzdeniük, azzal kell szembenézniük, hogy megnőttek velük szemben az elvárások a környezetük részéről.

Hét sportolóval

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Swimming Pentathlon Club hány versenyzője száll be a vb-kvalifikációért zajló versenysorozatba.

– Jelenleg 7 sportolóval dolgozom együtt, közülük mindenkinek van esélye arra, hogy odaérjen a budapesti vébére – mondta az edző, aki arra a kérdésre, hogy név szerint kikről van szó, így felelt: – A két vb-elsőséget szerzett sportolók, Guzi Blanka és Haraszin Linda mellett Haraszin Gréta, Kozma Laura, Kozma Réka, Szabó Alexa és Lőcse Hanna tagja a csoportnak.

Azt felvetettük Fázold Henriknek, hogy nem sok olyan sportág van, ahol az U13-as korosztály részére világbajnokságot rendeznek, így Haraszin Linda tavalyi írországi elsősége kuriózumnak számít.

– Ne feledkezzünk el arról, hogy laser runban U11-ben is rendeztek vébét. Linda egyébként bár tavaly még csak 11 éves volt, az U13-ban állt rajthoz, ugyanis a 9 és 10 esztendősek indulnak az U11-ben, a 11 és 12 évesek az U13-ban, és így tovább, de azt ne kérdezze, hogy miért – jelentette ki az SPC trénere, aki arra a kérdésre, hogy mennyire volt meglepő fiatal versenyzőjének vb-aranyérme, így felelt: – Óriási öröm volt, olyan, amit boldogságunkban megkönnyeztünk, ugyanis senki nem számított arra, hogy aranyat nyer, nem is egyet, hiszen nem csak az egyéniben végzett az élen. Linda csak 3-4 éve van nálunk, kiváló futó, és mivel a nővére az én csoportomban volt, hogy ne legyen külön a testvérétől, hozzám kezdett el járni. Az edzéseken a futásai után, amikor a nagyobbak befejezték a lövészetet vagy volt hely a lőállásban, ő is kipróbálta magát, durrantgatott egy párat, laserrel lövöldözgetett. Aztán az előző évben ő is indult versenyeken, a laser run vb-kvalifikáción is. Akkor két hazai megméretés volt, az elsőn második, a másodikon ötödik lett, viszont az abszolút eredmények alapján jogot szerzett arra, hogy részt vegyen a dublini világbajnok­ságon.

Kölcsön

Ahol termelte az érmeket, bár edzője szerint ennek nem volt előjele.

– A beválogatókat nagyon elizgulta, a kiváló futás megvolt, de a lövészetek nem sikerültek. Itthon sem volt favorit, nemhogy odakint, pláne nem az előzmények alapján – mondta Fázold Henrik, aki arra a kérdésre, hogy mik voltak ezek, így felelt: – Kezdődött azzal, hogy amikor a szülei felvetették, hogy ők is kimennének a versenyre, Linda úgy reagált, hogy ő csak akkor megy ki a vb-re, ha a válogatott keret tagjaival utazhat, mert ő a többi sportolóval akar együtt lenni. Végül kiment, ám a verseny kezdete előtt 10 perccel a fegyvere megadta magát, a saját pisztolya nem működött. Viszont óriási szerencséje volt, mert egy Írországban élő magyar masters versenyző a segítségére sietett, mivel pontosan ugyanolyan pisztolya volt, mint Lindának, kölcsönadta neki. A fegyveren állítani már nem volt idő és mint utóbb kiderült, nem is kellett, a jó futás mellett aranyérmet termelt vele.

ÉM-BCS


Komolyan

A Swimming Pentathlon Club folyamatosan várja az öttusa, a laser run iránt érdeklődő fiatalokat, ám Fázold Henrik ezt azzal egészítette ki, hogy csak azok jelentkezzenek, akik komolyan gondolják, hogy sportolni akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!