boon-sportoldal

2017.09.17. 18:21

Férfi párbajtőr-válogatott: matektól a diósgyőri fociig

Miskolc - Nagy sikerű élménybeszámolót és közönségtalálkozót tartottak párbajtőr-válogatottunk tagjai.

Miskolc - Nagy sikerű élménybeszámolót és közönségtalálkozót tartottak párbajtőr-válogatottunk tagjai.

Pénteken délután gyerekekkel, tanárokkal és vendégekkel népesült be a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola aulája. Amikor megérkeztek a nemzeti színű szerelésben lévő sportolók, a magyar férfi párbajtőr-válogatott tagjai, sokan a riói olimpián, a lipcsei világbajnokságon és a tajvani Universiádén elért sikereikre emlékeztek.

Ezt nem véletlenül tették, elvégre vívásban Magyarország máig nagyhatalom. A vendégeket (akik szponzori körük egyik „tagja” jóvoltából keddig tréningeznek a megyeszékhelyen, ahol fizikai és technikai jellegű munkát végeznek) Mariscsák István igazgató köszöntötte, majd Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőr-válogatott vezetőedzője ragadta magához a kezdeményezést.

Hiteles szavak

A gyerekek kérdéseit Szabó Ádám testnevelő tanár tolmácsolta a versenyzőknek, majd kérdés-felelet is volt. A kicsik arra kértek választ, hogy a sportolók mely tantárgyakkal barátkoztak, mit csinálnak szabadidejükben, hány évesen kezdték a vívást, mennyit edzenek és ki a kedvenc sportolójuk.

Kiderült, hogy kedvelték a matematikát, szimpatizálnak a horgászattal, a természetjárással és a hegymászással, szeretnek kirándulni, és ha nem a vívásra adták volna a fejüket, akkor elsősorban labdarúgók vagy úszók lennének. Szinte hihetetlen, de mégis igaz: a párbajtőröző fiúk tudták, hogy a jövő héten rendezik az FTC – DVTK NB I-es labdarúgó-mérkőzést, amelyet, ha idejük engedi, a helyszínen néznek meg.

A válogatottak szájából abszolút hitelesen hangzottak el a nagy szavak: a vívás fegyelemre és kitartásra nevel, a sportágat 6–11 éves kor között illik elkezdeni, manapság hetente legalább 12 órát gyakorolnak, mindig a soron következő feladataikra koncentrálnak, hitvallásuk szerint pedig örökösen győzni akarnak. Egyik példaképük, aki nem más, mint Imre Géza olimpiai ezüstérmes, éppen a párbajtőr-válogatott tagja. Az egyik kisdiák azt feszegette, hogy a nagyok milyen érzéssel vívnak, mire rögtön megszületett a válasz: „Nálunk a műfaj szeretete mindent visz.”

Kétszáz aláírás

Az intézmény – amint azt Patócs Béla vezetőedző elmondta – a Diósgyőri Vívó Egyesület egyik bázisiskolája, ahová mintegy ötven sportolójuk jár a tréningekre.

Hírverő tréning

Mivel a válogatott hétvégi táborához a szövetség termet kért, ezért természetes volt, hogy a Vörösmarty Mihály iskolát biztosították számukra. A sportág talán legnépszerűbb szakágának legjobbjaink – miután kiosztottak a kicsiknek vagy kétszáz aláírást, és jó néhány közös fotó is készült velük – a felújított tornaterembe mentek, ahol szép számú érdeklődő előtt, részben hírverő, részben pedig bemutatójellegű edzést tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!