boon-sportoldal

2017.05.31. 09:33

Május vége: Kihívás Napja

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ma is sok helyen mozognak majd a világban, az országban és megyeszerte.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ma is sok helyen mozognak majd a világban, az országban és megyeszerte.

Idén is megrendezik – immáron huszonhetedszer – a Kihívás Napját, a Challenge Dayt Magyarországon. A legnagyobb szabad­idősport-eseményre nemcsak települések regisztrálhattak, hanem tanintézmények, munkahelyek és tűzoltó-­parancsnokságok is. Megyénkben az iskolák nagyon aktívak voltak, hiszen 16 különböző intézményben lesznek ma sportos-játékos versenyek.

A következő helyeken: Szent István Általános Iskola Erdőbénye; Boldogkőváraljai Óvoda; Bekecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Bekecs; Berentei Általános Iskola; Hejőbábai Zrínyi Ilona Általános Iskola; Igrici Tompa Mihály Általános Iskola; Kántor Mihály Általános Iskola, Cigánd; K. M. Általános Iskola Révleányvári Tag­intézménye; K. M. Általános Iskola Zemplénagárdi Tagintézménye; Alsóvárosi Körúti Tagóvoda, Kazincbarcika; Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Sátoraljaújhely; Koroknay Dániel Általános Iskola, Mád; Ormosbányai Százszorszép Óvoda; Péczeli József Általános Iskola, Putnok; Prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskola; Szinyei Merse Pál Általános Iskola, Szirmabesenyő.

Tizenkét település

A tűzoltónévsorban nem találtunk megyei „vállalkozókat”, a munkahelyek között is mindössze egyet, a Szikszói Városi Intézményműködtető Központ és Könyvtár munkatársai szállnak be a vetélkedésbe. A települések között az alábbiak indulnak a címért, a dicsőségért: Hernádszentandrás, Muhi, Pere (1. kategória), Berente, Sajóörös (2. kategória), Sajóbábony, Sajókereszt­úr (3. kategória), Alsózsolca, Cigánd, Szirmabesenyő (4. kategória), Kazincbarcika, Ózd (6. kategória). A kategóriák szerinti besorolás a település lakóinak számától függ.

A többszörös kategóriagyőztes szentandrásiak már rutinosan állítják össze programjaikat, amelyben ezúttal is lesz minifoci-bajnokság, kalandtúra, aztán részegszemüveg-verseny, ügyes horgászverseny, sítalpazó csoportverseny, célba dobás, kötélhúzás, zsákban futás és még sok egyéb.

Szirmabesenyőben némi különlegességgel is készülnek, készültek május 31-re, hiszen a Szirmay-kastély udvarán sor kerül az „Egyik lábam jól vigyázz…” nevet viselő programra, amely során a résztvevők néptáncolhatnak, többek között csárdásozhatnak.

Cigándon beiktattak közös tornát, nemcsak a gyerekeknek, hanem az idősebbeknek is a klubban, futballbajnokságot, asztalitenisz-versenyt, de aki akar, részese lehet a Cigánd SE NB II-es labdarúgócsapata edzésének is. Kazincbarcika 2017-ben is aktív tagja a mezőnynek, több helyszínnel, az egyiken a Városháza mögötti parkoló és Völgy-parkban 17.00-tól Czanik Balázs tart aerobiktréninget.

35 évvel ezelőtt kezdődött

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. A verseny eldöntéséhez 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.

A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1596 település vett részt a vetélkedésben. A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!