boon-sportoldal

2016.05.25. 14:31

Kihívás: ütős vendéggel tornázhatnak Cigándon

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ha május vége, akkor (ismét) Kihívás Napja – megyénkben is.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ha május vége, akkor (ismét) Kihívás Napja – megyénkben is.

A Magyar Szabadidősport Szövetség szervezésében ma rendezik meg a Kihívás Napját, ezen a napon országszerte közösségi sportrendezvényeken vehetnek részt a mozogni vágyók. Az esemény már 25 éves múltra tekint vissza Magyarországon, és az évek alatt több mint 1600 hazai település vett részt a mozgást és az egészséges életmódot népszerűsítő programban. Megyénkből tíz település csatlakozott a mostani eseményhez: Alsózsolca (5 950 lakos), Cigánd (3 179 lakos), Hernádszentandrás (445 lakos), Kazincbarcika (29 300 lakos), Muhi (520 lakos), Ózd (33 493 lakos), Sajóbábony (2 846 lakos), Sajókeresztúr (1 570 lakos), Sajóörös (1 325 lakos), Szikszó (5 500 lakos).

Asszonyt is cipelhetnek

A többszörös kategóriagyőztes Hernádszentandrás immár tizedik éve csatlakozik a Kihívás Napjához. Az abaúji kisközség 0 óra és 21 óra között számos mozgást, szórakozást, közösségépítést szolgáló eseményt kínál a helyieknek. A programsorozat már éjfélkor elindult gyalogtúrával, fáklyás kísérettel, aztán úgynevezett „áloműző játékok” következtek. Kora délelőtt tornára, futásra, illetve hetesrúgó versenyre várták, várják az érdeklődőket, de két érdekes elem is van a szentandrásiak műsorában, a „Kihívás Gyerekcipőben” és a „Kihívás a Biokertben”. Lesz még asztalitenisz, tollaslabda, minifoci, szkander, kötélhúzás, zsákban futás, asszonycipelés, talicska tili-toli, csoportos kutyasétáltatás, aztán 19 órától a ComeWithMe együttes koncertezik a művelődési házban.

Cigándon reggel 8 órára zenés ébresztőt terveztek, 11 óráig egészségügyi állapotfelmérés zajlik majd a járóbeteg-szakrendelőben. A foci itt sem maradhat el, 10 órától pedig közös tornára kerül sor, a vendég nem lesz más, mint Miló Viktória karate-, kung-fu-, illetve profi ökölvívó-világbajnok (légsúlyban). A délután folyamán rendeznek még kerékpáros akadályversenyt, népi vetélkedőt (íjászkodást, lovaglást) a Bodrogközi Múzeumportán.

Tolják a talicskát

Kazincbarcikán – amely az elmúlt két évben kategóriájában elnyerte a „Magyarország legsportosabb települése” címet – 8.30-tól testébresztő zumbával, továbbá ovis futással kezdődik a nap a Fő téren, aztán a többi program helyszíne a sportközpont lesz: játékos sportverseny általános iskolásoknak, kispályás labdarúgótorna, kerékpáros felvonulás, majd 17.15-től Kihívás napi futás veszi kezdetét.

Muhiban a körcsarnok és a sportpálya lesz az események központi színtere, ahol asztalitenisz-, tollaslabda-, röplabda- és kispályás labdarúgótornát rendeznek, míg 17 órától közös sétát, futást és kerékpározást tartanak.

Sajóbábonyban 10 órától az óvodában együtt mozognak a gyerkőcök a dadusokkal, míg az iskola tanulói futással töltenek el némi időt. 10.30-től babakocsitúra szerepel a programban, de sor kerül zumbára, sétára is. A Borostyán Mihály Sportközpontban számtalan lehetőség lesz a mozgásra, úgymint: tollaslabda, malomkőhajítás, kosárlabda, teke, büntetőrúgás, talicskatolás, illetve 18 órától városnéző biciklitúra.


A Challenge Dayről

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. A verseny eldöntéséhez 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül. A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!