boon-sportoldal

2015.10.21. 16:16

Korhű viseletben nehéz feladatok

Emőd, Nyékládháza - Másodszor rendezték meg nemrégiben Tégláson a „Városok közötti íjászversenyt”.

Emőd, Nyékládháza - Másodszor rendezték meg nemrégiben Tégláson a „Városok közötti íjászversenyt”.

A viadalon megyénket két település, Nyékládháza és Emőd képviselte. A ritka sport „csemegéről” Turi Róbert, az Emődi Főnix Íjász Egyesület vezetője tájékoztatta lapunkat.

– A versenyen való indulás feltétele az volt, hogy a városok a nevezési díjat átutalják a viadal rendezőinek, a versenyzők rendelkezésére bocsássák a város zászlaját, illetve mind az öt nevező korhű viseletben jelenjen meg – mondta Turi Róbert.

Sokféle feladatok

Az időjósok nem tévedtek. Már az odaúton is szakadt az eső, ami kisebb-nagyobb megszakításokkal ki is tartott a verseny végéig. Ennek ellenére az előzőleg nevezett csapatok közül senki sem maradt otthon. A résztvevők terv szerint felvonultak városuk zászlajával, a menetet szarukürtök hangja kísérte.

– Volt sok mozgó cél, olyan is, amit azzal nehezítettek, hogy időre kellett leadni meghatározott számú lövést, ami kissé feszélyezi az íjászt – folytatta Turi Róbert. – Mindenkinek megvan a saját megszokott tempója, ráhangolódik a célra, itt azonban ki kellett lépni a kényelmi zónánkból, le kellett győzni az oldás kényszert. Igaz, épp ettől volt élvezetes és változatos az egész verseny. Volt cél, ami távolodott tőlünk, voltak, amelyek különböző magasságokban, különböző gyorsasággal és különböző irányban mozogtak. Ezek alaposan próbára tették a mezőnyt. A távolságok is szokatlanok voltak, 10 métertől 50 méterig kerültek kihelyezésre a célok. A tutaj volt a rémálom”, ami valójában egy kötelekkel fákhoz erősített fatákolmány volt, amire ráállva megállás nélkül izgett-mozgott a versenyzők alatt a levegőben, a célzást nagyban megnehezítve.

Miután minden célt leküzdöttek az íjászok, a viselet-szépségverseny következett. Nem csak a szépség számított, feladatuk is volt a hölgyeknek. Életlen késsel kellett felcikkezni és meghámozni egy almát és a zsűritagok elé járulni vele. Az emődi Lénárt Lászlónénak különdíjat ítélt oda a hozzáértő zsűri.

ÉM


Eredmények

A városok közötti verseny végeredménye (140 egyéni és 16 csapat induló): 1. Hajdúböszörmény, 2. Nyékládháza, 3. Nagyhegyes és Karcag. Emőd – Vásárosnaménnyal holtversenyben 10. helyezést ért el, maga mögé utasítva Királyhelmec, Nagykálló, Nagykároly, Budapest, Hajdúnánás és Debrecen csapatát.


A két megyénket képviselő csapat tagjai (zárójelben az egyéni eredmények kategóriájukban)

Nyékládháza: Pongrácz István (7.), Vályi Lászlóné (3.), Sipeki József (19.), id. Sipeki József (11.), Tanyi Károly (4.).

Emőd: Lénárt Lászlóné (9.), Sallay Mónika (8.), Marczis László (20.), Rigó István (17.), Turi Róbert (18.).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!