boon-sportoldal

2015.02.22. 11:54

Amikor szülők a gyerekükkel mozognak

Miskolc - Dr. Vincze Angéla 4. danos karate mester negyedszázada karatézik, de nem unja.

Miskolc - Dr. Vincze Angéla 4. danos karate mester negyedszázada karatézik, de nem unja.Sokan kipróbálták már Miskolcon a karatét. A 40-es, 50-es korosztály, akik a karate fénykorában, a 20-as éveikben jártak le edzeni - kezdte Vincze Angéla. - Közülük sokan visszahordják gyermekeiket. Azonban most egészen mást nyújt a karate, mint akkoriban. Természetesen azért, mert akkor a világ és az élet is más volt. Felgyorsult hajszában vannak az emberek gyerekkoruktól kezdve, a gyerekek stresszesek, feszültek, megfelelési kényszerük van, nagy a nyomás rajtuk. Kevés idő jut a gyereknek, gyereknek maradnia, nincs idejük "kiélnie magukat". Alapvető, hogy egészsége legyen a gyereknek, amihez hozzátartozik az egészséges mozgásigény. A szülőknek felelőssége abban is van, hogy miként nő fel a következő generáció.

Más edzésmunka

Vincze Angéla szerint kell, hogy legyen egy olyan hely (és idő) heti rendszerességgel, ahol mozoghat, játszhat a gyerek. Ezért is alakult át a karate edzésmódszere, hiszen 20-30 éve felnőtt férfiak jártak "verni egymást", manapság viszont már óvodás kortól kezdve foglalkoznak gyerekekkel, kisiskolásokkal - nevelő szándékkal.

- A felnőttek más edzésmunkát igényelnek: velük sokkal inkább a harcművészet szellemiségében, és a Távol-keleti filozófiákban is el lehet mélyedni - fogalmazott a 4. danos mester. - Szerencsére egyre több ember éli az életét tudatosan, és veszi komolyan azt, hogy az életükért felelősséggel tartoznak. Ehhez a megfelelő életmód, a megfelelő táplálkozás és a kielégítő mozgás elengedhetetlen. Bármilyen mozgást, szabadidős tevékenységet választhatunk. Vincze Angéla úgy vélte: ha valaki a harcművészetek, a karate iránt érdeklődik, Miskolcon válogathat, hiszen túlzás nélkül a város a harcművészetek fellegvára, de tagadhatatlanul az egyik legjelentősebb ezek közül a karate.

Erős a bázisa

- A karate bázisa erős! A Justitia Sportegyesület berkein belül két edzőterem működik: a Toldi utcai mellett a Győri kapui is megnyílt szeptemberben, ahol öt csoport sportol, közel 80 fővel, de a régi terembe is járnak százan - tette hozzá.

A Győri kapui Shinto dojoban van óvodás csoport is. Sokan panaszkodnak ugyanis, hogy nem tudják lefoglalni ovis korú gyermekük energiáit, ráadásul magatartásbeli és koncentrációs problémák is vannak mozgáskoordinációs gondok mellett.

- Ezeket mind tudja orvosolni a karate: mentálisan és fizikálisan is nagyon hasznos - vont mérleget Vincze Angéla. - Végül, de nem utolsósorban kiemelném, hogy nagyon komplex a karate mozgásanyaga. Jótékony hatása van a test energetikájára. Éppen ezért ajánlom a felnőtteknek is! Nagyon jó feszültség levezető és stresszoldó. Kell, hogy szánjunk magunkra időt és kötelességünk is - nem csak magunkkal szemen - a gyermekeink miatt is.

Kezdő edzés indul

A Justitia Fuji-Yama SE február hónaptól kezdő karate tanfolyamot hirdet miskolci termeibe (Toldi u. 9. és a Győri kapu 24/B.). A Toldi utcai teremben kedden és csütörtökön Pálinkás András (4. dan) 17 órára várja a karatézni vágyókat, míg a Győri kapuban Vincze Angélánál (4. dan) kedden és pénteken 16.30-tól ismerkedhetnek meg ezen japán harcművészettel. A Győri kapui terembe ráadásul az ovisokat is várják hétfőn és csütörtökön, ugyancsak délután fél 5-re. További információ a www.justitiase.hu internetes oldalon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!