boon-sportoldal

2014.09.23. 10:30

Esőben is nagy siker a harmadik „Baradla”

<p class="Normal">Aggtelek - A nap során hol jobban, hol kevésbé hulló eső sem riasztotta vissza szeptember 13-án, Aggteleken a III. Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű nemzetközi terep-futóverseny négyszáznál több résztvevőjét, hogy teljesítse a 34, a 16 km-es, vagy a gyermek-távok egyikét.  

Aggtelek - A nap során hol jobban, hol kevésbé hulló eső sem riasztotta vissza szeptember 13-án, Aggteleken a III. Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű nemzetközi terep-futóverseny négyszáznál több résztvevőjét, hogy teljesítse a 34, a 16 km-es, vagy a gyermek-távok egyikét.  

A rendező Nomád Sport Alapítvány által szervezett péntek esti barlangtúra, majd a tészta-party után minden résztvevő és kísérő -  köztük osztrák, szlovák, román sportemberek is - megfelelő motiváltsággal és erőállapotban érkezhetett meg a szombat kora reggeli rajtcsomag-átvételre.

Az aggteleki camping hátsó bejáratánál kialakított versenyközpontból elsőként a III. Nomád Baradla Underground Trail újdonságot jelentő 34 km-es távjának résztvevői  lódultak neki, majd egy órával később a 16 km-es távra vállalkozó sportemberek is elrajtoltak.  A két hosszú a pálya majdnem 2,5 kilométeres szakasza a Baradla-barlang Vörös-tó ágában haladt, amely Európa leghosszabb, kivilágított barlangja.

A nagyok rajtja után a gyermekek 1 és 2 km-es, látványos vetélkedését szurkolhatták végig az esőben sem fáradó szurkolók. 

Alig egy órával később a 16 km-es táv férfi legjobbjai érkeztek vissza a célba a világörökséghez tartozó aggteleki karszt erdeiből. Az első két helyet illetően viszonylag szoros volt a küzdelem, de Varga Dániel végül egy percnél is több előnnyel utasította maga mögé Zatykó Miklóst. A hölgyeknél Fábri Andrea ellentmondást nem tűrő módon gyűjtötte be az elsőséget.

 A most debütált 34 km-es futam, melynek résztvevői a híres hucul ménes mellett is elhaladhattak, férfi versenyében egyértelmű volt a dobogó megoszlása. Matók Gyula 4 percnél is nagyobb fórral érkezett elsőként, megelőzve Szűcs Rajmundot, aki viszont 14 perccel bizonyult gyorsabbnak a bronzérmes Szemán Tibortól.

A hölgyek hosszú távú viadalában az idén már több szép eredményt elérő Tinta Tamara ezúttal sem talált legyőzőre. A második helyen végzett Szimandl Anita is csak három és fél percre tudta őt megközelíteni.

Az eredményhirdetést követően – az egyébiránt a 16 km-es távot teljesítő - Dr. Lubinszki Mária egyetemi adjunktus, pszichológus, tájfutó tartott színvonalas, érdekes és hasznos előadást a futásról.

Eredmények

34 km, férfiak:

1

Matók

Gyula

2:53:38

2

 

Szűcs

Rajmund

 

2:58:16

3

Szemán

Tibor

3:12:26

34 km, nők:

1

Tinta

Tamara

3:21:53

2

 

Szimandl

Anita

 

3:25:36

3

 

Marton-Mlecsenkov

Éva

 

3:31:35

16 km, férfiak:

1

Varga

Dániel

1:06:23

2

Zatykó

Miklós

1:07:38

3

Molnár

Péter

1:20:38

16 km, nők:

1

Fábri

Andrea

1:39:47

2

 

Demeter

Zita dr.

 

1:43:08

3

Takácsné Karácsony

Szilvia

1:43:57

(A részletes eredményeket, a versenyen készült fotókat, videókat a www.baradla-trail.hu honlapon lehet megtalálni.)

ÉM-SZIS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!