boon-sportoldal

2012.02.15. 17:13

DKSK: bekavart a Vasas ,,technikai oka”

DKSK: a Sopron elleni MK-t is hét közben játsszák az előre hozott Vasas elleni bajnoki miatt.

DKSK: a Sopron elleni MK-t is hét közben játsszák az előre hozott Vasas elleni bajnoki miatt.

Eldőlt, hogy a női kosárlabda Magyar Kupa negyeddöntőjében – amelynek során egy mérkőzés dönt a továbbjutásról – a DKSK-MISI csapata február 23-án, vagyis a jövő héten csütörtökön, 17 órától fogadja a miskolci városi sportcsarnokban az Uniqua-Euroleasing Sopron együttesét. Arra a kérdésre, hogy miért játszanak csütörtökön, Milen Vukicevic, a DKSK-MISI edzője a következőket mondta:

– Hét végén akartunk játszani, ahogy azt már korábban is nyilatkoztam, hiszen ez a szurkolóink számára is sokkal kedvezőbb időpont, ráadásul erre a hét végére bajnoki forduló sincs kiírva, és jobban illeszkedett volna a programunkba egy hétvégi kupameccs. Már, ha a március első hét végére kisorsolt ellenfelünk, a Vasas nem kavart volna be.

Mint arról már korábban is írtunk: a fővárosi csapat kezdeményezte, hogy az eredeti időponthoz képest egy héttel hamarabb játsszák le az NB I/A 21. fordulójára kiírt Vasas – Diósgyőr meccset, de ebbe éppen a Magyar Kupa kötelezettsége miatt a piros-fehérek nem egyeztek bele. Ezért a Vasas a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége versenybizottságához fordult beadvánnyal, amelyben kérték, hogy február 29-e, egy szerdai nap legyen a bajnoki új időpontja.

– Komolytalan, ami ez ügyben zajlik – jelentette ki Milen Vukicevic. – A Vasas technikai okokra hivatkozva kérte, hogy játsszunk korábban, és amikor rákérdeztem, hogy mi ez a technikai ok, nem érkezett rá más válasz, csak annyi, hogy technikai problémáik vannak. A szövetséghez eljuttatott beadványukban már az szerepelt, hogy ez a technikai ok az, hogy a termükben azon a hét végén nem lehet játszani, műszaki munkálatok végzése miatt. Nem tudom, hogy előre tudják-e, hogy éppen akkor fog elromlani valami, vagy egy nagyjavítást terveztek be éppen akkorra, amikor bajnokit kellene játszani... Szóval az okok finoman szólva is nevetségesek, már csak azért is, mert az egész kosárlabda társadalom tudja, hogy az egyik alapemberük, Pál Szandra amerikai munkavállalása miatt elköszön a csapattól, és március első hét végéjén, vagyis a bajnoki forduló hivatalos időpontjában már nem lesz Magyarországon, ezért akartak mindenáron korábban játszani.

Milen Vukicevic szerint azzal, hogy ilyen mondvacsinált ok miatt egy bajnoki időpontját meg lehet változtatni, a versenyegyenlőség elve sérül.

– Tegyük fel, hogy én október elején tudomást szereztem volna arról, hogy az egyik bajnoki ellenfelünknél 2-3 játékos sérüléssel bajlódik, és készítettem volna egy beadványt, hogy ezt a csapatot a sportcsarnok foglaltsága miatt nem tudom az előre kiírt időpontban fogadni, és egy héten belül le akarom ellenük játszani a meccset. Szabályos? Igen. Sportszerű? Nem! – mondta Milen Vukicevic. – Létezik ugyan egy olyan szabály arra nézvést, hogy az adott bajnoki fordulót, amit általában hétvégére írnak ki, péntek és csütörtök között, vagyis egy hetes intervallumon belül le kell játszani, de van egy másik szabály is, amely szerint a pályaválasztó csapat 14 nappal a hivatalos kezdés előtt kérheti a mérkőzés időpontjának módosítását. Vagyis minden a szabályok szerint történik, de sportszerűségről aligha beszélhetünk ez esetben.


A döntésről

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége versenybizottsága múlt pénteki ülésén tárgyalta meg a Vasas sportszervezet beadványát, és az időpont módosítási kérelmének helyt adva február 29-én 18 órára írta ki a Vasas – DKSK-MISI női kosárlabda mérkőzést az NB I/A csoport 21. fordulójában. A döntésről dr. Gencsev Plámen, a versenybizottság elnöke a következőket nyilatkozta az Észak-Magyarországnak:

,,A versenybizottság a rendelkezésére álló információk és a vonatkozó szabályok szerint hozta meg a döntését. A Vasas bejelentése szerint a mérkőzésnek helyet adó csarnokban, március 3-án műszaki munkálatokat fognak végezni, ezért nem tudják ebben az időpontban megrendezni a találkozót. Mivel az általuk megjelölt új időpont megfelel a 72 órás szabálynak, vagyis egyik csapatnak sem kell ezt megelőzően, és ezt követően három napon belül tétmérkőzést játszania, illetve a Vasas időben, vagyis 14 nappal az eredeti időpont előtt küldte el módosítási kérelmét, így nem tehettünk mást, minthogy kiírtuk a mérkőzést február 29-re.”

Arra a felvetésre, hogy hallott-e arról, hogy a Vasas azért kérte, hogy korábban játsszák le a meccset, mert egyik játékosuk hosszabb időre külföldre utazik, és így még tud játszani a DKSK ellen, dr. Gencsev Plámen ezt válaszolta:

,,A versenybizottság nem nyomozati hatóság, nincs lehetősége, jogköre arra, hogy ehhez hasonló információkat megpróbáljon ellenőrizni. A jog olyan lehetőség, amivel nem csak élni, hanem akár visszaélni is lehet. De dönteni csak a szabályzat alapján lehet, mi ezt tettük.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!