boon-sportoldal

2011.08.10. 09:20

A görögtűz hosszú füstje

Egy pirotechnikai eszköz bevetése hosszú eseménysort indított el Diósgyőrben.

Egy pirotechnikai eszköz bevetése hosszú eseménysort indított el Diósgyőrben.

A DVTK NB I-es labdarúgócsapatának legutóbbi hazai mérkőzésén, a július 31-én lejátszott Diósgyőri VTK – Kecskeméti TE-Ereco (1-2) bajnokin, a hazaiak gólját követő lelátói események az azóta eltelt időszakban is folyamatos témát szolgáltattak a szurkolók számára. Az események láncolatát az a cselekmény indította el, amikor Budovinszkynak a 28. percben szerzett vezető gólja után a hazai ultratáborban egy görögtűz gyúlt. Az örömtűz lángra lobbantója nem sokáig volt boldog, mert a mérkőzés biztosítását ellátó szolgálat munkatársai kiemelték a tömegből, kivitték a stadionon kívülre és átadták a rendőröknek. Ez váltotta ki az ultraszektorban lévők tiltakozását, ami azzal járt együtt, hogy azon a meccsen nem buzdították tovább a csapatot, némaságukkal tüntettek a véleményük szerint elsietett biztonsági intézkedéssel szemben. Az ultraszektor csendjét a Napos oldali lelátón helyet foglaló drukkerek egyike, másika törte meg, ,,beszólásaikkal” az ultrákat megtalálván, és kérdőre vonván őket a nem szurkolás miatt. Ez szolgáltat témát napok óta a diósgyőri szurkolók körében, az egyéni internetes kommentekre válaszolva az ultrák a múlt héten még egy közleményt is kiadtak, ismertetve álláspontjukat.

A kikísért szurkoló

Az Észak-Magyarországnak sikerült megtalálnia azt a drukkert, akinek a tette elindította az események láncolatát. Az ultrák között Lajos néven ismert drukker a következőket mondta el érdeklődésünkre:

,,A gól után gyújtottam be a görögtüzet, de a rendezők hamar megjelentek mellettem és lekísértek a lelátótól, ekkor már világos volt előttem, hogy amit pár hete még meg lehetett tenni, pirotechnikai eszközöket használni, azt most már nem. Azt gondoltam, hogy nem fogom látni a meccset, úgyhogy nem örültem, arra viszont nem számítottam, hogy a stadionon kívül tartózkodó rendőröknek átadnak a rendezők. Ekkor már biztos voltam benne, hogy szabálysértési eljárást kezdeményeznek ellenem, és nem úszom meg pénzbüntetés nélkül, ehhez képest meglepett, hogy a feljelentésben garázdaságként akarták feltüntetni a tettemet, azt írva, hogy a tribünről, a nézők közé, a pálya felé akartam eldobni a görögtüzet, holott erről szó sem volt, hiszen nem a tribünön voltam, körülöttem 1 méteres körzetben senki nem állt, és a lelátó alján lévő vizes árokban akartam eloltani a tüzet. Ezt elmondtam a bíróságon is, ugyanis gyorsított eljárásában oda kerültem, miután 42 órát őrizetben töltöttem. A garázdaság ténye végül nem került megállapításra, pénzbüntetést kell majd fizetnem. Azért, mert, amit lehetett például a Cegléd elleni meccsen, azt a Kecskemét ellen már nem.”

A diósgyőri ultrák döntésének a háttere

Arról, hogy miért döntöttek úgy az ultrák, hogy szurkolótársuk stadionból való kivezetése után nem buzdítják a DVTK csapatát a Kecskemét elleni meccsen, a vezető szurkolócsoport egyik tagját kérdeztük.

– Bizonyára sokak előtt ismert, hogy a találkozók első 10 percében immár több forduló óta azért nem szurkolnak az élvonalbeli csapatok táborai, mert ebben a formában tiltakozunk a szeptember 1-jén hatályba lépő, a drukkereket érintő törvény ellen – mondta Tamás, aki kérte, hogy vezetéknevének megjelentetését mellőzzük. – Mi azon a Kecskemét elleni meccsen, amikor szurkolótársunkat kikísérték a szektorból, többen úgy éreztük, hogy a biztonságiak részéről ez az intézkedés már az előszele annak, ami szeptember 1-je után ránk várhat, ezért döntöttünk úgy rövid megbeszélés után, hogy felfüggesztjük a szurkolást, ezért szedtük le a drapériákat és döntöttünk a csendes meccsnézés mellett. Jelzem: a szurkolótársunkkal történtek is mutatják az előszél nyomait, hiszen már most a szabálysértési eljárás helyett büntetőüggyé próbálták meg átminősíteni a cselekményt, vagyis pénzbüntetés helyett az elzárás fenyegette a pirotechnikai eszköz használóját, ami szeptember 1-je után már nem is lesz kérdés. Egy örömittas szurkoló, aki egy pillanatra megfeledkezik magáról ülni fog, mint mondjuk egy tolvaj, vagy rabló. Ez az ami ellen tiltakoznak az ultracsoportok.

Arra a kérdésre, hogy a szurkolás beszüntetése csak arra a meccsre szólt-e, a drukker igennel felelt, hozzátéve, hogy ezt bizonyítja, a legutóbbi, Videoton elleni bajnoki.

A rendőrség kérésére

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a Diósgyőri stadionban, a bajnoki labdarúgó mérkőzéseken a biztosítást ellátó szervezet miért a szurkoló által elmondott formában intézkedett. Kecskés Csaba, a DVTK biztonsági igazgatója arra a kérdésre, hogy a biztosítást végző cég munkatársai saját döntésük alapján, vagy a klubvezetés kérésére, esetleg más ok miatt intézkedtek a fent leírt módon, a következőket mondta:

,,A szezon előtt volt egy közös szakmai összejövetel, amelyen az NB I-es csapatok biztonsági vezetői mellett a rendőrség és a labdarúgó szövetség képviselői is jelen voltak. Itt hangzott el az, hogy milyen elvvárásaik vannak a rendőröknek a biztosítással kapcsolatban, és ezek között szerepel az is, hogy azokat a személyeket, akik a lelátón pirotechnikai eszközöket használnak, ki kell emelni a tömegből, és át kell adni a rendőrségnek, hogy ellene intézkedni tudjanak. Vagyis mi ebben az ominózus esetben nem tettünk mást, csak azt, amit tőlünk elvárnak. Nem a szurkolás ellen vagyunk, de a hatályos törvények betartását a stadionon belül rajtunk kérik számon, és tudomásul kell venni, hogy az NB I-ben jobban szem előtt vagyunk mi is, akárcsak a drukkerek, mert szinte minden mérkőzést élőben közvetít a televízió, vagyis, ami egy ünnepi meccsen, az NB II-ben, a Cegléd elleni bajnokavatón még úgymond belefért, azt manapság már nem lehet megtenni. Jelzem, szeptember 1-től még komolyabban számon fogják rajtunk kérni az akkortól érvényes törvények betartását, és nekünk ennek kell majd megfelelnünk. Függetlenül attól, hogy mi mit gondolunk erről a törvényről.”


A törvények szerint

– Ismerem az ügyet, eljutottak hozzám az ezzel kapcsolatos információk, és tudomásom szerint minden a törvények szerint zajlott – válaszolta megkeresésünkre Dudás Hunor, a DVTK-t működtető cég ügyvezetője. – Hogy jó-e a törvény, vagy nem, arról nekem is megvan a saját véleményem, de ezt megtartom magamnak, a lényeg, hogy nekünk a hatályos előírások szerint kell eljárnunk minden téren, és eközben a lehető legjobb megoldásokat kell megtalálni. Nem volt probléma a szurkolókkal eddig sem amióta itt vagyunk, vagy ami volt azt megoldottuk, és erre törekszünk majd a jövőben is. Azt azonban el kell fogadnia mindenkinek, hogy annál többet nem tudunk tenni, mint amit a törvény megenged.


Kapcsolódó cikk:

Miskolc, Diósgyőr - A "tüntetés", "nem szurkolás", illetve a DVTK - Kecskemét mérkőzésen történt incidens kapcsán írtak közleményt a diósgyőri ultrák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!