boon-sportoldal

2011.01.13. 15:35

Erősségünk lehet a csapategység

<p>Pénteken az olimpiai ezüstérmes Izland ellen megkezdi világbajnoki szereplését a magyar férfi kézilabda válogatott.</p>

A mieink csütörtökön reggel utaztak el Svédországba, a hét első napjaiban pedig a fővárosban tréningezett a nemzeti együttes. A Magyar Kézilabda Szövetség a tornán a legjobb hét közé kerülést tűzte a csapat elé.
Mocsai Lajos szövetségi kapitány mellett ott ül majd a kispadon Juhász István, az MKSZ szakmai igazgatója is, aki bízik a csapategységben, és azokban a játékosokban, akik folyamatosan tudásuk legjavát nyújtják a nemzeti színekben. A néhány nappal ezelőtt megnyert Újévi Kupa pedig további lendületet adhat a gárdának.

- A legnagyobb haszna az volt a lengyelországi tornának, hogy sorozatterhelés során tudtuk a srácokat tesztelni, folyamatosan nehezedő ellenfelekkel szemben – fogalmazott az elutazás előtt Juhász István. – A háromból két olyan csapattal játszottunk, akik szintén résztvevői a világbajnokságnak, tehát ők is csúcsközeli formában léptek pályára. A csapategység jelentette számomra a legnagyobb pozitívumot, ez az, ami Svédországban is nagy erősségünk lehet. Mindenki ellen győzni szeretnénk, ám szinte biztos, hogy valamennyi mérkőzést nem tudjuk megnyerni. Azt viszont ígérhetem, hogy aki le akarja győzni a magyar válogatottat, annak alaposan meg kell majd szenvednie.

Fontos lenne a jó rajt Svédországban. Ugyanakkor Izland az egyik legnehezebb ellenfél a világon. A pekingi olimpián a döntőig meneteltek, a legutóbbi ausztriai Eb-n pedig bronzmérkőzést játszottak a lengyelekkel.
- Természetesen van felvételünk az első ellenfelünkről, a legutóbbi németek elleni találkozót szereztük meg – folytatta Juhász István. – Nyerni szeretnénk, de az első meccsből nem szabad messzemenő következtetés levonni. Egy nagyon kemény, kéthetes sorozat áll előttünk, amiből a legjobbat kell kihoznunk. Könnyű meccs itt már nem lesz. A feltörekvő országokat, mint a csoportunkban Brazília és a Japán, szintén komolyan kell venni. Ugyan a sorozatterhelés számukra még sok, de egy-egy meccsen nekik is kijöhet a lépés. A brazilok például két hete idegenben verték a norvégokat. Ez mindenképpen figyelmeztető jel számunkra is.

Juhász István szerint a magyar válogatott egységes csapatként alkothat maradandót ezen a tornán. A szakvezetés egyik legfontosabb feladata pedig az lesz, hogy a formaingadozás idejét minél kisebbre redukálják. A hangulat egyébként remek a csapaton belül, Nagy László esete pedig már nem kerül szóba.
- Számunkra nem téma Nagy László – szögezte le Juhász István. - Személyes véleményem, hogy azokat a játékosokat látjuk szívesen, akik büszkeséggel öltik magukra a címeres mezt, és mindent megtesznek a válogatott sikeréért. Aki nem szeretne itt játszani, azt nem kell erőltetni. Sokra tartom Nagy Lászlót, azt viszont sajnálom, hogy azok a kézilabdázók, akik itt vannak és a tudásuk legjavát nyújtják, sokkal kevesebb publicitást kapnak. Remélem a mostani világbajnoki szereplésünk után változni fog a helyzet.

Zubai: jó a hangulat

Zubai Szabolcs, a Pick-Szeged beállósa is önbizalommal várja a világbajnokság pénteki rajtját. A mezőkövesdi származású játékos szerint minden egyes találkozón maximális koncentrációra lesz szükség.
- Egységes a csapat, jó a légkör. Az Újévi-kupa megnyerése pedig az önbizalmunkon is javított – fogalmazott Zubai Szabolcs. – A világbajnokságon az összes mérkőzés nagyon fontos lesz, de ha minden jól alakul, akkor ott lehetünk a legjobb hét között. Ehhez sok jó teljesítmény, és némi szerencse is kell.
- Marosréti Ervin -

Tények

A magyar válogatott programja a B csoportban (Norrköpping)
Január 14. (péntek), 17.00 - Izland–Magyarország
Január 15. (szombat), 16.30 - Magyarország–Norvégia
Január 17. (hétfő), 17.00 - Magyarország–Brazília
Január 18. (kedd), 17.00 - Japán–Magyarország
Január 20. (csütörtök) 21.30 Ausztria – Magyarország
 
Újdonságok a vb-n
- A világbajnokság mérkőzésein 15 perces lesz a két félidő közti szünet.
- A vb ideje alatt tetszőleges időpontban, összesen kettő játékos cseréjére van lehetőség a 28-as kereten belül.
-  A Nemzetközi Kézilabda Szövetség külön biztosítást kötött a játékosokra a vb-felkészülés és a világbajnokság idejére, továbbá bónuszt és költségtérítést is fizet a válogatottakba játékost adó egyesületek részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!