boon-sportoldal

2010.11.24. 10:33

Harcol a londoni repülőjegyért

<p>Már harmadik aranyérmét szerezte a felnőtt súlyemelők között a miskolci Lerch Zsolt.</p>

A Tatabányán tartott országos bajnokságon – amely egyben a hajdani szövetségi kapitány, Orvos András emlékére kiírt viadal is volt – a húsz esztendős fiatalember magabiztosan diadalmaskodott. Összetettben 242 kilót produkált, szakításban 110-et, lökésben pedig 132-t produkált a 69 kg-os mezőnyben.
– Teljesítményen a hosszú kihagyásomat figyelembe véve nem rossz, de azért így is többre vágytam – kezdte a Miskolci Szabadidőközpont sportolója. – Mintegy tíz kiló maradt bennem, mindkét fogásnemben öt-öt. Persze nem kesergek, mert a súlycsoport esélyese voltam és hoztam is az aranyat.

Három hónapot...

A sportoló ezután kényszerpihenőjéről beszélt. Elmondta, hogy egy foghúzást követően össze kellett varrni a szájpadlását, ezért három hónapig nem látogathatta az edzőtermet. Mindez a nyár elején, érettségije után történt. A tatabányai viadalra mindössze egy hónapig hangolt a városi sportcsarnokban.
– Jó körülmények között gyűjthetem az erőt az intézményben, köszönet érte azoknak, akik lehetővé tették és teszik számomra az ottani tréninget – folytatta Lerch Zsolt. – Ugyan néha sokan vannak, aztán olykor a zene is zavar, de alapvetően nem ez a gond. A nagyobb baj, hogy egyedül edzek, nincsenek társaim, bár ezt is megszoktam már. Mesterem, Juhász István azonban mindig velem van és nagyon sokat segít nekem.
Bő másfél esztendővel a londoni olimpia előtt a hölgyek már két kvótát szereztek, a férfiak azonban még nem tartanak itt. A háromszoros felnőtt magyar bajnok leszögezte: az erősebb nem képviselőitől ugyancsak két indulási jogot remél, s ha ez összejön, az egyik utazó helyre igényt tart.
– Amennyiben össze tudom szedni magam, ott lehetek a 2012-es ötkarikás játékokon, amely a nagy álom megvalósulását jelentené számomra – emelte a hangját a kiváló súlyemelő. – Az olimpiai keretben benne vagyok, dolgozom is becsülettel, a többi pedig majd kiderül. Jövőre Európa- és világbajnokságot rendeznek, mindkét eseményre ki akarok jutni. Úgy kalkulálok, hogy az angol fővárosban úgy 270-280 kilóval tudnék „labdába” rúgni. Ennyit még soha nem emeltem... Edzésen 120 és 140 kilóval 260-ig jutottam, versenyen pedig 256 az egyéni legjobb eredményem. Van tehát miért küzdenem, a nagy cél előttem lebeg.

Így látja a mester

Juhász István mesteredző évek óta foglalkozik Lerch Zsolttal. Tanítványáról így vélekedik: „Tizenhárom éves korától minden korosztályos országos bajnokságát megnyerte, több országos rekordot javított meg. 2007-ben úgy gondoltuk, hogy további fejlődéssel szép eredményei lesznek, de érezhető volt: a 62 kilós nem tudja tartani. Felment 69-be, ez pedig rendkívüli feladatot jelentett. Simán nyerte a junior ob-t, a Kőszegi-emlékversenyt és most a felnőtt bajnokságot is. Pátrovics Géza számít rá a kontinensbajnokságon. 120 kilós szakításra képes, lökésben 145-öt vett már fel, ehhez közel van, de még erősödnie kell. Jövőre 270-275 körüli teljesítményt kell produkálnia az érdemleges eredményekhez. Anyagilag is rendezni kellene a helyzetét, hiszen versenyzése, versenyeztetése nem olcsó dolog. Olimpia? Egyelőre távolinak tűnik, majd meglátjuk.”
- K. T. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!