boon-sportoldal

2010.11.11. 13:38

A lelátón is működnek a reflex-ek

<p>Tiszaújváros - A Phoenix ikonja szerint a jelenlegi csapatnak még sokat kell fejlődnie, de képes erre.</p>

A 2010/2011-es NB I/B-s férfi kosárlabda-bajnokságban, a Keleti csoportban hét mérkőzésen van túl a Tiszaújvárosi Phoenix KK együttese, amiből négy vereség, három pedig győzelem. Az eltelt jópár évben nemigen kezdődött a dél-borsodiak összeállítása Jávorszki Gábor neve nélkül, most már azonban nem a pályán kell keresni a Tisza-partiak egykori ,,ötösét", hanem a lelátón.
– Munkahelyi elfoglaltságom nem igazán engedi meg, hogy játszak a csapatban, ami azt jelenti, hogy ebben a formában befejeztem az aktív kosárlabdát – mondta a januárban 34. életévét betöltő irányító-bedobó. – Persze úgy beszéltük meg a klub vezetőivel, hogy ha bármiben tudok, szívesen segítek a továbbiakban is, szóljanak nyugodtan. Egy sportoló természetesen nem tud leállni egyik pillanatról a másikra, úgyhogy a helyi Club 96 nevet viselő együttesben, amely a megyei bajnokságban indul, ott leszek. Ennek a dolognak már teljesen más vonzata van, mint az NB I/B-nek, és itt elsősorban az utazásra gondolok. Nem kell reggel beülni a buszba, vagy a kocsiba, és átutazni a fél országot, majd a mérkőzést követően vissza. Erővel, fizikálisan talán még bírtam volna a másodosztályt, de úgy éreztem, az idén nyár volt az a pillanat, amikor meg kellett hozni ezt a döntést.

Előre visznek

A Club 96 mellett azért még van egy másik kapcsolata is a sportággal Jávorszki Gábornak, ugyanis az Eötvös DSE-nél edzői feladatot lát el. Dehogy mi a véleménye a Phoenix jelenlegi teljesítményéről?
– Eddig valamennyi hazai bajnokin kinn voltam. Még működnek a reflexek, hogy én mit tettem volna abban a szituációban, amennyiben ott vagyok a parketten. A velem szurkolókkal, a mellettem ülőkkel mindig megfogalmazzuk a kritikákat, hogy mit csináltak jól a srácok, miért úgy állt bele a dobásba valaki, miért lépett rosszul. Ezeket a jelzéseket megteszi az edző, Benőcs Tibor is, amiből remélem, hogy tanulnak a fiúk, hiszen ezek az építő gondolatok visznek előre. Ez egy fiatal gárda, amelynek taktikailag, fejben még sokat kell fejlődnie. Ez nem egy év, de úgy látom, képesek lesznek rá.
Jávorszki Gábor hosszú pályafutása során rendkívül ponterős volt, ugyanakkor saját bevallása szerint sohasem számolta meccs közben, hogy hány alkalommal helyezte el a labdát az ellenfél gyűrűjében: „Egyik edzőm, Milen Vukicsevics azt tanította: ha a csapat nem nyer, akkor az irányító megbukott, függetlenül attól, hogy húsz pontot írtak a neve mellé, vagy kettőt. Én ezt tartottam szem előtt, elvégre ez egy csapatjáték... Legemlékezetesebb összecsapások? Az egyik a szombathelyi Falcóhoz kapcsolódik, amikor hazai pályán 83-82-re legyőztük a Kaposvárt. Ők a végén bajnokok lettek, de ezen a mérkőzésen úgy szurkolt kétezer ember nekünk, hogy a pályán nem hallottuk egymás szavát. A Phoenix-szel pedig egy Paks elleni MK-nyolcaddöntő 2005 tavaszán, akkor is jó hangulat volt, és sokáig vezettünk.
-MI-

Jávorszki Gábor pályafutása

1988-1991: Széchenyi Ált. Iskola (nevelőedzők : Olasz Gyula, Hok Csaba).
1991-1995: 106. sz. Ipari Szakközépiskola, Tiszaújváros (edző: Vass Mátyás).
1993-1998: Miskolci EAFC, NB I/B csoport (edző: Milen Vukicsevics).
1997-1998: Tiszaújvárosi Phoenix KK, T-licenszes kölcsönjátékos (edző: Szendrey Tibor).
1998-2000: Tiszaújvárosi Phoenix KK (edzők: Kmézics Zorán, Déri Csaba).
2000-2001: Szombathelyi Falco KC, NB I/A (edző: Szrecsko Szekulovics).
2001-2002: Soproni Ászok KC, NB I/B (edző: Kmézics Zorán).
2002-2003: Nyíregyházi Marso KC (edző: Horváth Imre).
2003-2010: Tiszaújvárosi Phoenix KK (edző: Szendrey Tibor).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!