boon-sportoldal

2010.08.23. 14:42

„Reális esélyem van a sikerre”

<p>Miskolc - Kedden este tartják a megnyitó ünnepséget, szerdától pedig már asztalhoz ül Lékó Péter és Borisz Gelfand.</p>

A magyar nagymester Miskolcon tartja olimpiai „főpróbáját”, szeptember végén és október elején ugyanis a magyar válogatott éltáblásaként Hanti-Manszijszkban szerepel.
– A dortmundi tornát követően kikapcsolódtam, szó szerint lazára vettem a sakkot – kezdte hétfő délután a legjobb magyar sakkozó. – Németországi produkcióim egyébként nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna. Nem magával a játékommal akadtak bajok, hanem az eredményességgel. Futballnyelven szólva: eljutottam a ziccerekig, sőt a büntetőkig is, de azokat nem lőttem be. Hiába, már csak ilyen műfaj a miénk. Olykor jól tologat az ember, de nem jön a siker, ezért most akkor is örülni fogok, ha esetleg gyengébben megy a sakk, de győzök.
 

Federer és Nadal

 
Világnagyságunk ezután visszatekintett korábbi miskolci fellépéseire és meglepő módon nem kesergett azon, hogy zsinórban háromszor is alulmaradt aktuális ellenfeleivel szemben.
– Vlagyimir Kramnyikkal, Magnus Carlsennel és Viswanathan Ananddal, annak ellenére, hogy már sokszor találkozunk, nagy élmény volt megküzdeni – folytatta a szegedi nagymester. – Szoros csatákban maradtam alul, viszont egyáltalán nem tépelődtem, ugyanis a világ legjobbjaival meccseltem, miközben sokat tanultam. Úgy éreztem magam, mint azok a teniszezők, akiknek Federer és Nadal kerül az útjukba. Most Gelfand következik: Borisszal abszolút egálra állunk, így várhatóan apróságok dönthetnek közöttünk. Megítélésem szerint reális esélyem van a győzelemre, ki kell használnom a „hazai pálya” előnyét. Az esetleges diadalnál azonban még fontosabb, hogy – az olimpiára gondolva – ismét érezzem a játékot, élvezzem a sakk szépségét.
Az oroszországi ötkarikás versenyen Lékó szerint nagy lesz a tülekedés a dobogós helyezésekért, hiszen az elmúlt évtizedek legerősebb mezőnye várható – elég, ha csak az örményekre, az oroszokra, az ukránokra, vagy az izraeliekre gondolunk. Nagymesterünk azt mondta, ha a férfiak között bekerülünk az első hat közé, már kihúzhatjuk magunkat.
 

Szívesen folytatná

 
Első táblásunknak szóba hoztuk a városházával most lejáró hároméves szerződését, vagyis azt, hogy jelenleg még nem lehet tudni, jövőre folytatódik-e a miskolci rapidsakk fesztivál.
– Ezután is szívesen jönnék a borsodi megyeszékhelyre! – tette le a voksát Miskolc mellett Lékó Péter. – Az eddigi tornák iránt nagy érdeklődés nyilvánult meg, a szervezők világbajnokok egész sorát szállították ide és az eseményeket a földkerekség minden pontján milliók élőben követték – ez a sakk, a város és a régió számára kiváló reklámlehetőséget teremtett. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Miskolcon működik a nevemet viselő sakkiskola, ez is elválaszthatatlan kapcsot jelent köztem és a település között.
A megnyitó ünnepséget és a sorsolást kedden 18 órakor kezdik a Miskolci Nemzeti Színházban

 

 - ÉM-KT -
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!