boon-sportoldal

2010.05.31. 16:41

NB I-es marad a DVTK?

<p>A Nyíregyháza oldalvizén a Diósgyőr is élvonalbeli csapat maradhat, ha...</p>

Lehetséges, hogy a 2010/11-es szezonban mégsem 16 csapat, hanem a most kiesett két együttessel, a Nyíregyháza SFC és a Diósgyőri VTK NB I-ben tartásával 18 csapatosra nő az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság mezőnye. Ez a téma kerül napirendre kedden az NB I-es klubok tulajdonosi ülésén.

Az előzmények

A létszám emelés gondolatát a nagy nyilvánosság előtt, két nappal az április 17-én lejátszott Budapest Honvéd – DVTK (4-2) bajnoki után vetette fel a fővárosi klub tulajdonosa, George F. Hemingway a pepsifoci.hu internetes portálon futó saját blogjában. A ,,Hemingway: Diósgyőr" címet viselő írásban többek között ez szerepelt: ,,Nem akarok jóslásokba bocsátkozni, de feltételezzük, hogy a tabella alján tanyázó vidéki együttesek kiesnek az NB I-ből. Még elgondolni is rossz, hogy esetleg olyan vidéki fellegvárak, mint a Nyíregyháza, a Diósgyőr, vagy a Kecskemét megszűnne létezni, mint NB I-es bázis. Számomra nyilvánvaló, hogy jelenleg az NB II-ben nem rendelkezünk olyan erővel és presztízzsel, mint mondjuk a másodosztály Angliában, Németországban, vagy Spanyolországban... ...Nem tudom, mi a megoldás, de kétlem, hogy a keleti országrész vidéki bázisainak az NB II-be való száműzése a legjobb irány. Ha a magyar labdarúgás felemelkedésében gondolkodunk, akkor minden lehetőséget meg kell vizsgálnunk. Bővítsük az NB I-et? Legyen kevesebb NB I-es csapat, és állítsunk föl egy bivalyerős, 12 csapatból álló másodosztályt? A magyar futball érdekében és az üzleti szemlélet segítségével alakítsuk úgy át a magyar bajnokságot, hogy valóban a jövőt szolgálja? Szeretném, ha a vidéki fellegvárak a jövő magyar él-futballjának a pillérei lennének az elkövetkező években is. Látjuk, hogy összefogással, komoly önkormányzati, üzleti támogatással, és jó menedzsmenttel mit lehetett elérni Debrecenben. Szerintem a vidék a magyar futball fellendülésének egyik záloga. Valamilyen módon meg kellene találnunk annak a lehetőségét, hogy ezt készpénzre váltsuk. Ez is egy kihívás, amely az MLSZ és az új sportkormányzat alakuló csapataira vár."

A kispesti tulajdonos – mint utóbb kiderült – jósnak kitűnő, mert végül a Diósgyőr és a Nyíregyháza búcsúzott el az élvonaltól. Utóbbi klub résztulajdonosa,, Sziky Gyula – aki a kispesti klubvezetőhöz hasonlón erős embere a mai magyar focinak – az utolsó pillanatig hit abban, hogy csapata képes lehet kiharcolni a bennmaradást, de miután eldőlt, hogy ez mégsem sikerült, a Nemzeti Sport napilapban május 21-én megjelent nyilatkozatában többek között a következőket mondta: ,,...én még mindig bízom benne, hogy ősztől is NB I-esek leszünk... ...ha nem megy máshogy, akkor javasolni fogom, hogy emeljék fel az élvonal létszámát. Nem most találtam ki, amikor kiestünk. Évek óta szajkózom, hogy nem szabad hagyni elveszni olyan klubokat, mint a mienk, vagy a Diósgyőr, amelynek csodálom a szurkolótáborát. Igenis szükség van a Szparira, a DVTK-ra és remélem, az MLSZ elnöksége gyorsan dönt majd ebben a kérdésben. Még azt is megkockáztatnám, érdemes lenne úgy nekifutni a a következő szezonnak, hogy maradjon mindenki és kieső se legyen."

A legfrissebbek

Bár a DVTK részéről az elmúlt napokban ezzel a lobbival kapcsolatban nem született nyilatkozat, a Diósgyőr csapatát működtető miskolci önkormányzat vezetője, Káli Sándor polgármester a Borsod Online-on megjelent interjúban utalt arra, hogy van tudomása minderről: ,,Új helyzet teremtődne azzal, ha a Magyar Labdarúgó Szövetség illetékesei átalakítanák a jövő évi NB I-es bajnokság rendszerét. De, ha bent maradunk adminisztratív úton...."

Sziky Gyula és Káli Sándor egyaránt az MLSZ illetékeseit, elnökségét említette, mint a létszám emelés ügyében illetékes döntési fórumot. Amihez valóban ez szükséges, de előtte még meg kell másznia egy magas lépcsőfokot a Nyíregyháza és a Diósgyőr csapatainak. A mai napon ülésezik ugyanis az élvonalbeli klubokat tömörítő tulajdonosi bizottság, és ha itt elfogadásra kerül a ,,16 helyett 18 csapatos legyen a 2010/11 évi NB I-es bajnokság" felvetés, akkor ez a grémium fogja ezt a javaslatot az MLSZ elnöksége elé terjeszteni.

Úgy tűnik, hogy az ügy mellé sikerült felsorakoztatnia Sziky Gyulának a Győri ETO tulajdonosát, – a magyar fociban szintén erős embernek számító – Tarsoly Csabát is, aki elektronikus levelet küldött az NB I-es kluboknak, arra kérvén őket, hogy támogassák a létszám emelést (erről bővebben keretes anyagukban írunk). Kedd estére kiderül, hogy kit sikerül még az ügy mögé állítani. Úgy tudni: kulcskérdés, hogy a Videotonnál hogyan vélekednek erről, ,,sportpolitikai" okok miatt.

Amennyiben így vagy úgy, de az NB I-es klubok tulajdonosainak többsége támogatni fogja a létszám emelést, és ezzel együtt a Nyíregyháza és a Diósgyőr NB I-ben tartását, akkor az MLSZ elnökségének kell állást foglalnia.

És, hogy az a döntés mikor születhet meg? Az MLSZ az elkövetkező öt hétben kétszer is rendkívüli közgyűlést tart. Az elsőt június 14-én 11 órára hívták össze, a napirenden pedig az alapszabály módosítása, valamint az MLSZ 2010. évi pénzügyi terve szerepel. Az alapszabályt módosító közgyűlésre többek között azért van szükség, mert sajtóértesülések szerint az elnöknek felkért Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója kisebb elnökséggel kíván dolgozni, és többek között ezért is kellene módosítani az alapszabályt. Ha ezen túl lesznek, akkor az MLSZ július 6-án 11 órától szintén rendkívüli közgyűlést tart, ekkor választhatják meg elnöknek Csányi Sándort, a milliárdos üzletembert az MLSZ elnökének.

Mivel Csányi Sándor a rendcsinálás jegyében érkezik, nála már aligha lesz keresztülvihető a létszámemelési javaslat, ráadásul ez időben is kései, hiszen a 2010/11-es NB I-es szezon július végén elkezdődik. Éppen ezért azt tűnik valószínűnek, hogy még azelőtt határozzon a 18 csapatosra bővítésről az MLSZ, hogy elkezdődne a rendkívüli közgyűlések időszaka.

Rendkívüli ülésen

- Természetesen tudunk, a magunk módján részesei vagyunk mi is annak a szerveződésnek, hogy 18 csapatos legyen a jövő évi NB I-es bajnokság, függetlenül attól, hogy ezzel nem álltunk a nyilvánosság elé – mondta Nagy Béla, a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. ügyvezetője. – Itt így is ,úgy is új csapatot, klubot kell építeni, és a mivel a DVTK-t megvásárolni szándékozó személy, akiről Káli Sándor polgármester úr is szót ejtett az Észak-Magyarországnak adott interjújában, azon az állásponton van, hogy egy élvonalbeli klubot szívesebben működtetne, így természetesen mi is határozottan ezen az oldalon állunk, függetlenül attól, hogy vannak olyan vélemények, amely szerint az NB II-ben kellene megújulnunk. Remélem, hogy a tulajdonosi bizottság ülésén a javunkra döntenek, és ha ez így lesz, szerintem pár napon belül összehívják az MLSZ rendkívüli elnökségi ülését, ahol kimondhatják a létszám emelést.


Elfogott levél

A nyugat.hu internetes portál birtokába jutott e-mail szerint Tarsoly Csaba, a Győr tulajdonosa arra kéri a tulajdonosi bizottság tagjait, hogy emeljék fel az első osztályú bajnokság jelenlegi 16 fős létszámát 18-ra. A győri klubtulajdonos Indokaiban megemlíti, hogy idén két nagy múltú keleti csapat esett ki, a feljutásra esélyes együtteseket pedig nagyon várják a legjobbak között, de jóval kevesebb nézővel rendelkeznek, mint a búcsúzok. Tarsoly Csaba ndokai között azt írja, hogy a DVSC kivételével eltűnhetnek a kelet-magyarországi csapatok, pedig az országos átlagnál többen kíváncsiak a Nyíregyháza és Diósgyőr mérkőzéseire, így az emeléssel nemhogy csökkenne, hanem nő majd a találkozók látogatottsága. Szerinte marketing szempontból sem lenne jó, ha nem emelnének, olyannyira, hogy ez hatással lehet a televíziós jogdíjakra is. Tarsoly véleménye szerint több lehetőséget kapnának a fiatal tehetségek. A tervek szerint a 18 csapatból kettő kiesne, egy pedig osztályozót játszana. Így a 32 csapatos másodosztályból akár három együttes is feljuthatna.

Tarsolynak egyébként személyes indokai is voltak az előterjesztés kapcsán, elmondása szerint az, hogy a Nyíregyháza tulajdonosával, Sziky Gyulával évek óta együtt dolgoznak az MHLL-ben. Az előterjesztésben az áll, hogy Sziky Gyula az Advertum Zrt. révén soha nem látott adósságtól szabadította meg a magyar focit. És neki köszönhető a DIGI TV behozatala a magyar sportba és ezáltal a megemelt közvetítési díjak elérése. A Győr tulajdonosa azzal zárja levelét, hogy a 16-ról 18-ra emelés olyan nagyvonalú gesztus lenne, amelynek az egyetemes magyar labdarúgás lehet a nyertese.

Lehetséges lebonyolítás

A 18 csapatos NB I? De hogyan, milyen formában? A nemzetisport.hu internetes oldalon 2010. január 15-én jelent meg az NB I-es klubok által előkészített reformjavaslat, amelynek egyik verziója tartalmazott egy 18 csapatos lebonyolítási rendszert. Csak a rend kedvért: végül nem azt fogadták el, minden marad a régiben - legalábbis jelen állás szerint. Ha viszont a jelen állás létszáma felfelé mozdulna el, akkor elképzelhető, hogy újra előkerül a korábbi javaslat, amely ezt tartalmazza: ,,A tizennyolc gárda összesen harmincnégy fordulóban mérhetné meg magát. Ősszel és tavasszal is nulláról indulnának a csapatok. A két félszezon győztese a tavasz végén nagydöntőben csapna össze, amelynek a nyertese lenne a bajnok és indulna a BL-ben, a vesztes pedig az Európa-ligában. A két félidény másodikja is megmérkőzne, s a párharc győztese szintén az El mezőnyéhez csatlakozna. Az ősz és a tavasz egy-egy utolsó helyezettje pedig az NB II két csoportjának győzteseivel találkozna, és a két páros meccs nyertese maradna az NB I-ben, vagyis elképzelhető, hogy nem lenne feljutó és kieső."

 


</script>

<hr />

// ]]>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!