boon-sportoldal

2009.01.08. 20:17

Szlalomtól a Bajnokok Tornájáig

<p>Riport egy újdonsült szlalom bajnokkal, Dobos Tiborral: <dia width="960" height="800" alt="Szlalomtól a Bajnokok Tornájáig 2009.01.09."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szlalomt_l_a_Bajnokok_Torn_j_ig_2009_01_09_/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Szlalomtól a Bajnokok Tornájáig 2009.01.09." /></a></dia></p>

Szlalomosként hogyan élted meg ezt a versenyt?
- Először is örültem a felkérésnek, hogy Ludescher Ádám mellett, én képviselhettem szlalom szakágat. A verseny nagyon tetszett.

Pozitív tapasztalat volt, hogy már az adminisztratív átvétel során az általunk nagyra tartott pilóták is odajöttek, üdvözöltek, egyszóval egyenrangú partnernek tekintettek.  A Tenkes Rallye Team szerelői is sokat segítettek az üléspróbán, hogy kiválaszthassuk a nekünk megfelelő versenyülést.  Nagy élmény volt azonos autókkal összemérni tudásunkat más szakágak képviselőivel.

Milyen volt Suzuki Pick Up után, egy ízig-vérig Rally autóban, versenytempóban menni ringen?
- Az N2es Suzuki SWIFT 1. 6 Sport nagyon jó autó, viszonylag erős (135 LE), de a váltója volt a legjobb benne, mert annak ellenére, hogy szinkronos volt gyorsan lehetett kapcsolni, a futómű felépítése is igazán jó volt, habár én más futómű beállítással mentem volna.  Az autó kicsit orrtolósan fordult, de gondolom ehhez nagyban hozzájárultak az utcai gumik is. Összességében nagyon jól kezelhető autó, én mindenkinek ajánlom versenyzésre.

Élménybeszámoló:
- A nézőknek és nekünk is rengeteg látnivalóval szolgált a rendezvény, megismerhettük más szakágak képviselőit, technikáit.

Az OSzAK kiállítási terület semmivel sem maradt el a többi szakág boxaitól.

Külön öröm volt, hogy sok szlalomos hozta el az autóját, így a különböző kategóriák (az utcaiak és építettek egyaránt) felvonulhattak a területen.

Az örömautózásra kiépített szlalom pályán megautóztathattunk nézőket, barátokat, így bárki ízelítőt kaphatott egy szlalom verseny tempójából.

Hogyan történt a verseny?
- A versenyen a selejtező futamban az autó szokatlan volt, hiszen ilyennel még nem mentem, de a kör végére már megbarátkoztam vele.  A 16. legjobb időt mentem, de a szabályok szerint az első 16-ban minden szakág képviselőjének szerepelnie kellett, így 3 szakágból is a nálam rosszabb időt teljesített versenyzők jutottak be. A döntőbe nem jutott legjobb 8 időt teljesítőknek rendeztek egy vigaszági futamot, itt elég sok hibát vétettem, a gumik is hidegek voltak, ennek köszönhetően nem sikerült tovább mennem. Az is szokatlan volt, hogy amíg a szlalomban a maximum a sebesség 100 km/h, itt kb. 150 km/h-ról kellett féktávot venni.

Rallye és szlalom autók viszonyáról egy pár gondolatot:
- A Rallye és a szlalom autók láthatóan különböznek egymástól.

A szlalomban kisebb a tempó, de sokkal fordulékonyabbak az autók, alacsonyabb a súlyuk, és a kormányzás is kisebb áttételezésű.

A Rallye-ban az autónak futómű cserével murvára és aszfaltra is meg kell felelni, lényegesebb gyorsabb kanyarokra, nagyobb tempókra vannak építve és beállítva.  A Suzuki Pick Up GTI - amivel szlalomozom - dinamikusabb, jobban elgyorsul. Bár ez a versenyautó is jól gyorsul, de a súly-lóerő arány a Swift Pick Up-nál jobb.

Nem véletlenül vagy itt a versenyen, úgy tudom, te voltál a 2008 bajnoka a szlalomban.
- Én nyertem az Abszolút Magyar Szlalom Bajnok címet.  Az év elején a dobogó közeli helyezést tűztem ki magam elé, de mivel a téli fejlesztések már az első versenyeken bizonyították, hogy jól sikerültek, ezért mindenképpen a dobogóra szerettem volna állni az év végén.  A bajnokság végén nagyon szoros küzdelemben sikerült az élen végezni.

Hogyan tovább 2009-ben?
- Az autóval kapcsolatban akkor tudok nyilatkozni, amikor megjelenik a 2009-es szlalom technikai szabályzat, akkor derül ki, milyen autóval indulunk jövőre, de a Suzuki márka biztosan marad. Az autó fejlesztése nagyban függ attól, hogy tudunk-e szponzort szerezni, a továbblépéshez ugyanis szükséges lenne a támogatás.  Egyébként a magyar bajnokság mellett jövőre szeretnénk elindulni a FIA CEZ Trophy –n (Közép Európa Bajnokságban) is. Köszönöm Hegedű Csabának a meghívást a Bajnokok Tornájára, az OSZAK szervezőinek, pedig az egész éves kitűnő munkáját.

http://gportal.hu/tutiphonegsm

Hajósi Miklós



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!