boon-sportoldal

2008.12.03. 06:26

Tromsö lesz a 2014-es házigazda?

<p>Norvégia? Sokak, sokunk számára egzotikus világ, hely, ország. Skandinávia legnyugatibb ,,csücske" pályázik a 2014-es sakkolimpiára. Erről kaptunk játékoztatást Drezdában a norvég szövetség alelnökétől.</p>

Egy kis földrajz

Norvégiát nyugatról az Atlanti-óceán, keletről Svédország veszi körül. Délről közel fekszik Dánia, dél-nyugatról pedig Nagy-Britannia.
Az ország fővárosa Oslo, kirándulásként elérhető közelségben Lillehammer, a felejthetetlen téli olimpia helyszíne.

Nagyok a távolságok

A Norvég Sakkszövetség úgy gondolta, hogy beadja pályázatát a 2014-es sakkolimpiára. 2010-ben az oroszországi Hanti-Manszijszk, 2012-ben pedig a törökországi Isztambul a soros. Az európai-ázsiai világváros 2000-ben már volt házigazda és tizenkét év után ismét az lesz. Erről Drezdában döntött a FIDE.
A 2014-re kandidálók sora még nem ismert. Norvégiának nyilván akadnak majd vetélytársai, hiszen a sakkolimpia manapság már nagy üzlet.

Tromsö esélyeit növeli a csodálatos táj, a fjordok, a tengerpart és az a már-már családi kényelem, amit a szereplőknek ígérnek.
Pályázati sikerét viszont kétségkívül rontja, hogy mindenhonnan ,,fenemód" messze van. Nézzünk néhány távolságot, természetesen repülővel kalkulálva: Frankfurt, 3 óra 25 perc. London, 3 óra 25 perc. Oslo, 1 óra 50 perc. Stockholm, 2 óra. Murmanszk, 2 óra. Budapest (átszállással együtt), 5 óra.

15 fok augusztusban

Az olimpiát 2014 augusztusára tervezik, ekkor ott, északon 15 fok az átlaghőmérséklet, ez elmegy, különösen akkor, ha belegondolunk a drezdai hóesésre és mínuszokra.

Tromsöben 65 ezren laknak, a város egyetemére 10 ezren járnak. Ha a döntéshozóknál számít a látványosság, aligha lehet legyőzni a norvégokat. Erről minket is meggyőzött az a kis füzet, amelyet Drezdában kaptunk Ida Lahlumtól, a Norvég Sakkszövetség alelnökétől. Kikötő, hegyek, viaduktok, libegők, mesés városkép, az éjszakai szivárvány. Hogy ilyen egyáltalán létezik? Igen! Aki nem hiszi el, menjen el Tromsöbe.

Reklámember: Magnus Carlsen

Ki a legjobb norvég sakkozó? Miskolcon mindenki tudja: Magnus Carlsen, a pulóveres kisfiú, aki már 18 éves. Magnus ebben az évben Miskolcon járt, a színházban nyolcjátszmás rapidtornán győzte le Lékó Pétert. A norvég csodagyerek 2004-ben lett nemzetközi nagymester és sokak szerint 2014-ben, amikor reményeik szerint otthont adnak a sakkolimpiának, Magnus már világbajnok lesz. Norvégiának egyébiránt mindössze kilenc nemzetközi nagymestere van. Magnus Carlsen mellett a legismertebb Simen Agdestein.

Szivélyes vendéglátás

Amikor Drezdában, a tromsöi standon Ida Lahlum számára kiderült, honnan jöttünk, mit tudunk, mit mesélünk a Lékó-Carlsen csatáról, emlékezetes vendéglátást kaptunk. Csokoládét, kávét, üdítőt, ásványvizet, süteményt. És persze jelvényt, prospektusokat. ,,Feltétlenül várjuk önöket Tromsöbe! Szivélyes üdvözletem a magyaroknak, a miskolciaknak, tudom, hogy városuk csodálatosan szép, vendéglátásuk messzeföldön híres."
Így feleltünk: ,,Köszönjük kedves alelnök asszony, üzenetét továbbítjuk! És viszontlátásra, 2014-ben!"
Persze csak akkor, ha pályázatuk sikeres lesz...

- Kolodzey Tamás -





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!