boon-sportoldal

2008.11.16. 22:15

Világbajnokok az éjszakai íjász versenyen

<p>A Nádi farkas Tiszaújvárosi Íjász Egyesület évad búcsúztató éjszakai vadászíjász versenyt rendezett nemrégiben.</p>

Az eseményt a Sajószöged határában fekvő tavak körüli területen rendezték. A viadal  jellege miatt ezúttal csak 14 éves kor felettiek nevezését fogadták el. A versenyről Turi Róbert adott tájékoztatást.

Rendhagyó viadal

- Az évzáró versenyünk minden szempontból rendhagyó volt – mondta Turi Róbert. - Minden kategória azonos lőtávolságról lőtt, maximális távolság 30 m volt.  A versenyen  15 db 3D-cél került kihelyezésre, melyet egy lövéssel egy körben kellett minden versenyzőnek teljesíteni. A célok mögé vesszőfogót biztosítottunk. Minden cél, derengő fénnyel volt megvilágítva. Használható eszközök: - keresőtávcső, irányzék és nopeep megvilágítás, világító nock. Az ilyen  versenyeken bármilyen terephegyes, tetszőleges anyagú vessző használható, minden íjkategóriában. Az íjak sebességére, illetve fonterejére vonatkozó korlátozás nem volt.  Tiltott eszközök, módszerek: - íjra szerelt lámpa, a célok megvilágítása lövés közben,  távmérő használata.  Ezen eszközök, vagy módszerek használata esetén a versenyző azonnali kizárásra került a versenyből.

A Nádi ijászok gazdasági vezetője elmondta még, hogy a nevezés lezárása után közös  vacsorán vettek részt a versenyzők, aztán kihirdették a csapatbeosztást. Minden csapathoz igyekeztek beosztani egy-egy nádi farkast is, a speciális körülményekre való tekintettel. Amint teljes lett a sötétség, a versenyzők elfoglalták a lőállásokat. Ezek igen változatosan voltak kialakítva, még érdekesebbé téve a verseny hangulatát. Lőttek magaslesről, kidőlt fák törzséről és a földről egyaránt. Az állat célok néhány apró led által biztosított derengő fénybe voltak kihelyezve, amitől a célok éppen láthatóak voltak. Lövés közben tilos volt megvilágítani a célokat az egyenlő esélyek biztosítása érdekében. Az, hogy ez mennyire így volt,  mutatják az elért pontszámok is, ahol a világbajnokok is annyi pontot lőttek, amennyit a nappali versenyeken kevésbé előkelő helyezéseket elérő versenyzők is teljesítettek.

Ismét világbajnokok a mezőnyben

Már-már megszokott, hogy a Nádi Farkasok versenyein megjelennek világbajnok íjászok is. Ezúttal sem volt másképp.  - Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, és a jövő évben rendezendő versenyeinken is viszont látjuk őket – vázolta befejezésül Turi Róbert. - Továbbá szeretném megköszönni az egyesületünk tagjainak a hathatós segítséget, akiknek a verseny előkészítése már a verseny hetének első napján megkezdődött, és a verseny utáni hajnalig tartott. Külön köszönöm egyesületünk elnökének: Baló Attilának és családjának, Csillik Péter titkárnak, Szögi Zsolt ellenőrző bizottsági tagunknak és családjának, nagyon kedves emődi csapattársamnak és barátomnak Szűcs Gyula oszlopos és alapítótagunknak, Hajkó Róbert alapítótagnak, Alexa Sándor ellenőrző bizottsági tagunknak, Alexa Balázs alapító tagunknak, Dr Bakos László alapítótagunknak! Nagyon meg voltunk elégedve a versenyünk iránti érdeklődéssel, most már bevallhatom, sokkal kevesebb résztvevőre számítottunk!

A dobogón végzett versenyzők:

Irányzékos íjak
Férfiak:
1. Lázár Gábor 132 pont, 2. Demeter Csaba 130, 3. Farkas István 124.
Nők: 1. Baló Attliláné 40 pont.

Irányzék nélküli íjak.
Férfiak: 1. Ifj,. Asztalos István76, 2. Molnár Lajos 50, 3. Csillik Péter 48. 
Nők: 1. Bajzáth Linda 15, 2. Pisák Erika 10. 

Irányzék nélküli csigás íjak: 1. Bencze Ákos 56 pont, 2. Bori János 15.  


- Mező László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!