boon-sportoldal

2008.05.27. 20:10

Lékó kezdi a csatát világossal

<p>Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színházban&#160;kedden este megnyitották a Lékó–Carlsen rapidsakk fesztivált.&#160;<DIA alt="Lékó-Carlsen rapidsakk 2008.05.27." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/L_k__Carlsen_rapidsakk_2008_05_27_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Lékó-Carlsen rapidsakk 2008.05.27." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A két nagymestert a városháza dísztermében Káli Sándor ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A polgármester hangsúlyozta: immáron hagyomány, hogy a sportág nagyjai a borsodi megyeszékhelyre látogatnak, s ez örömmel tölti el. A fesztiválok sorában Lékó először Adams, majd Karpov, tavaly pedig Kramnyik ellen küzdött, most pedig a feltörekvő, pulóveres „kisfiúval” szemben akar bizonyítani.

Első győzelmére készül

A 17 éves norvég (akit sokan csodagyereknek neveznek) még soha nem nyert Lékó ellen. Lapunk kérdésére válaszolva elmondta: ez a tudat cseppet sem zavarja, éppen itt az ideje, hogy megtörje a „jeget”. A magyar éljátékos hangsúlyozta, hogy itthon érzi magát Miskolcon, ahol a nevét viselő iskola is működik, ennek megfelelően élvezi a hazai pálya előnyét. Bejelentette, hogy visszatér a magyar válogatottba, s az ősszel ott lesz a Drezdában sorra kerülő olimpián is. Szavai szerint a férfi válogatott az első hat helyezés bármelyikét megszerezheti.

A szakma elvárásairól Verőci Zsuzsa nagymester, főbíró beszélt. Fénypontoknak, sztároknak titulálta a kiválóságokat, ezért teljesen érthető, hogy Miskolcra figyel a nemzetközi szaksajtó. Az esélyek kiegyenlítettek, a pillanatnyi forma dönthet.

Imádják a focit


A sajtótájékoztatón kiderült, hogy mindkét főszereplő imádja a futballt, ezért a televízión keresztül természetesen nézni fogják a közelgő kontinensbajnokság mérkőzéseit. Carlsen a svédeknek, Lékó pedig a németeknek szurkol majd. Miért nem látogatnak el személyesen Ausztriába és Svájcba? Az okok prózaiak: „véletlenül” éppen sakkozni fognak, Lékó történetesen felesége hazájában, az örményországi Jerevánban.

Az esti megnyitón a Miskolci Nemzeti Színház művészei adtak az alkalomhoz illő, viking motívumokkal tűzdelt produkciót, amelyből kiderült, hogy a sakkjáték több ezer éves, és fejlődése töretlen. A színpad felett megjelent a norvég és a magyar zászló, amely a klasszisokat köszöntötte. A nézőtéren feltűntek Lékó Péter családtagjai, német menedzsere, és ott ült Carlsen édesapja is.

A műsort követően elhangzottak a szabályok: a partik 2x25 percesek lesznek, lépésenként pedig tíz másodperc, úgynevezett bónusz idő jár majd. A sorsoláson Zsolnay alkotással lepték meg a játékosokat a szervezők. A vendég jogán Carlsen választhatott, kihúzta a sötét színű tulipánt, így valamennyi játéknapon Lékó kezd világossal. Meglepetés érte Carlsten Henselt, Lékó menedzserét is, aki születésnapja alkalmából pezsgőt kapott a polgármestertől.

A szerdai program

Miskolci Nemzeti Színház

16.30: 1. játszma
18.00: 2. játszma

A nap végén a játékosok elemzik a partikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!