boon-sportoldal

2008.05.19. 16:53

A stadion talaja és a sérülések

<p>"A labda, a pálya, az ellenfél halála" - így szól az egyik régi szurkolói rigmus, ami kis túlzással ráhúzható a múlt szombaton lejátszott Diósgyőr – Paks élvonalbeli labdarúgó-mérkőzésre.</p>

Arra az összecsapásra, amely után a vendégek edzője, Gellei Imre, egykori szövetségi kapitány a pálya talaját negatív jelzőkkel illette, és úgy vélte, hogy ez is szerepet játszott abban, hogy az első félidőben mindkét csapatból egy-egy játékos sérülés miatt kivált.

Az említett találkozó 19. percében előbb a paksi Zováthot vitték le hordágyon a pályáról, akinek a sérüléséről Gellei Imre a meccset követő sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy a rossz talajon letapadt a lába, és emiatt kifordult a térde.

A meccs másik sérültjét, a diósgyőri Cardozót a 30. percben szintén hordágyon vitték le a játéktérről, neki a jobb bokája dagadt meg, és sérülése annyira komolynak tűnt, hogy mentőautóval kórházba szállították, hogy ott vizsgálatokon essen át.

A pályagazda

A pálya karbantartója, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Közhasznú Társaság (DSM Kht.). A DSM Kht. ügyvezetőjét, Nagy Bélát arról kérdeztük, hogy szerinte milyen a diósgyőri pálya állapota, és azon lehetne-e, kellene-e javítani.

– Tisztelem Gellei Imre edzői munkásságát, de mégis azt kell mondjam, nincs igaza, amikor a sérüléseket a pálya állapotával hozza összefüggésbe – mondta Nagy Béla. – Cardozónak valaki megtaposta a lábát ezért sérült meg, Zováth sérülését pedig egészen közelről, 10 méterről szemléltem, hiszen a futópályán álltam és éppen ott történt előttem, úgyhogy ez alapján mondom: egy diósgyőri védő, ha jól emlékszem Elek Norbert lábában akadt meg, és így szenvedett térdsérülést. Persze ettől még lehet beszélni a pálya állapotáról, ami lehetne jobb is, és persze rosszabb is. Az egyik kollégám Tököli Attilát, a paksiak csatárát kérdezte a meccs után, aki azt mondta, hogy semmi gond nem volt vele, én pedig hétfőn délelőtt Vitelki Zolival beszéltem ugyanerről, és bár ő nem játszott, csak a szünetben melegített a gyepen szombaton, de mivel naponta ezen edz ő is, így talán jelent valamit a véleménye. Ő azt mondta: azok után, ahogy ez a pálya március elején kinézett, kitűnő állapotban van.

Mire van szükség

A DSM Kht. ügyvezetője megjegyezte: ahhoz, hogy ettől is jobb legyen a pálya, tulajdonképpen csak egyvalamire lenne szükség, de abból sokra, vagyis pénzre.

– A győri, vagy a székesfehérvári, vagy az újpesti pálya jobb minőségű, mint a miénk, de többet is költenek rá – mondta Nagy Béla. – Ha mi is alácsövezhetnénk, hogy a csapadékelvezetést megfelelően biztosítsuk, és ha még fűtőcsöveket is betehetnénk a pálya talaja alá, akkor imádnának itt futballozni a csapatok. De persze ezek semmit nem érnének akkor, ha ugyanaz lenne a helyzet, ami manapság: a DVTK felnőtt csapata egy héten ötször edz bent a stadionban, ami nem segít azon, hogy jó minőségű legyen a játéktér. Persze ez egy kényszerhelyzet, hiszen nincs elegendő pálya Diósgyőrben, a stadionon kívül a kisfüves és a műfüves játéktér van arra, hogy 3-400 gyerek mellett a felnőtteknek is edzéslehetőséget biztosítson. A centerpályát ezen a tavaszon háromszor szántották, trancsírozták szét egy-egy meccs keretében, azóta kétszer volt homokozva, és háromszor trágyázva a fű. Sajnos, ettől többre nem telik a lehetőségeinkből, amelynek a költségkereteit, a DSM Kht. nyolc éve történt alapításakor határoztak meg, és azóta változatlan.

Cardozo állapota
– Nincs komoly baja Cardozónak – tájékoztatta lapunkat dr. Balogh Sándor, a DVTK csapatorvosa. – Még a meccs napján megröntgenezték a jobb bokáját, de szerencsére még repedést sem találtak. Hogy pontosan mikor és hogyan sérült meg a játékost azt nem tudom, de az kétségtelen, hogy külsérelmi nyomok is keletkeztek lábán, valaki csúnyán megtaposta a stoplijával 1 cm mély sebet ejtve rajta, valószínűleg a bokájának a megdagadása is erre vezethető vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!